Nord Stream -kaasuputkien kunnosta on tullut uutta tietoa

Tanskan poliisi kertoo aloittaneensa tutkinnan mahdollisesta sabotaasi-iskusta Nord Stream -kaasuputkia kohtaan.

28.9. 20:07

Kööpenhaminan poliisi ilmoitti keskiviikkona poliisitutkinnan aloittamisesta yhteistyössä kansainvälisten viranomaisten kanssa.

Tanskan energiaviraston mukaan arviolta jo puolet Nord Stream -kaasuputkissa olleesta maakaasusta on vuotanut ulos vahingoittuneista kohdista.

Viranomaisten mukaan kaikki putkissa ollut kaasu on vuotanut pois sunnuntaihin mennessä.

Tanskan viranomaiset arvioivat, että kaasuvuoto vastaa noin 32 prosenttia Tanskan vuotuisista ilmastovaikutuksista.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan maakaasuvuoto Itämerellä ei aiheuta välitöntä vaaraa ihmisille tai alueen eläimille. Kaasuvuodolla on kuitenkin asiantuntijoiden mukaan negatiivisia ilmastovaikutuksia.

Tanskan puolustusministeri Morten Bodskovin mukaan kestää ehkä viikon tai kaksi ennen kuin vuotokohtia voidaan mennä tutkimaan.

Kaasuputkien korjaamis­mahdollisuuksista on esitetty erilaisia mielipiteitä. Saksan turvallisuus­viranomaiset otaksuvat, että Nord Stream -kaasuputket ovat käyttökelvottomia oletetun sabotaasin jäljiltä, kertoi saksalaislehti Tagesspiegel keskiviikkona.

Jos putkia ei korjata nopeasti, suolainen merivesi virtaa niiden sisälle ja syövyttää ne, lehti kertoo viitaten hallituspiireistä saamiinsa tietoihin.

Saksalaisen kaasuputkiverkostoyhtiön mukaan korjaaminen olisi mahdollista.

– Meillä on hyviä ryhmiä hoitamaan kaasuputkiturmia. Varaputkia on varastoissa ja asiantuntijoita sekä maalla että merillä, totesi Gasunie Deutschlandin toimitusjohtaja Jens Schumann Reutersille.

– Siksi olen suhteellisen optimistinen sen suhteen, että jopa nyt ilmenneet viat voidaan korjata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?