Venäjä kutsui YK:n turvallisuus­neuvoston koolle kaasuputkivuodon vuoksi

YK:n turvallisuusneuvostossa käsitellään perjantaina Nord Streamin kaasuputkivuotoa.

Turvallisuusneuvosto kokousti Ukrainan tilanteesta tiistaina.

28.9.2022 18:03 | Päivitetty 28.9.2022 21:28

Asiantuntijat ja useiden valtioiden johtajat ovat samaa mieltä siitä, että Nord Stream 1 -kaasuputki ja sen lähellä kulkeva Nord Stream 2 -putki ovat joutuneet sabotaasin kohteeksi.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kertoi keskiviikkona, että Venäjä haluaa turvallisuusneuvoston koolle kahden Nord Streamin merenalaisen kaasuputken vahingoittumisen vuoksi.

Nord Stream -kaasuputkivuodot ovat esillä YK:n turvallisuusneuvostossa perjantaina, vahvisti Ruotsin vt. ulkoministeri Ann Linde keskiviikkona.

Linde sanoi puhuneensa monien kansainvälisten kollegojensa kanssa tapahtumista Itämerellä.

–  Kaikki ilmaisevat solidaarisuutta ja huolestuneisuutta. Ruotsille tarjotaan käytännön tukea. Yksimielinen EU on antanut yhteisen lausunnon, jossa todetaan, että kaikki viittaa tahalliseen toimintaan, Linde sanoi tiedotustilaisuudessa Expressenin mukaan.

Linde sanoi Venäjän kutsuneen koolle YK:n turvallisuusneuvoston, jonka kokoontumisen aiheena on epäilty sabotaasi. Ruotsi ja Tanska jakavat hänen mukaansa ennen kokousta tietoa neuvostolle.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi kaasuputkissa havaittuja vuotoja tiistaina sanoen, ettei sabotaasinkaan mahdollisuutta voitu sulkea pois. Peskovin mukaan Kreml oli huolissaan tilanteesta.

– Tämä on erittäin huolestuttava uutinen. Puhumme vahingosta, jonka laatua ei tiedetä, kaasuputkessa Tanskan talousalueella, Peskov sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?