Asiantuntijalta hyytävä arvio: Suomen varauduttava koko yhteis­kuntaa lamauttaviin ”onnettomuuksiin”

Asiantuntijan mukaan Venäjä haluaa nyt näyttää, että se on kykeneväinen sabotoimaan lännelle tärkeää infrastruktuuria ja yhteyksiä.

Venäjää epäillään Nord Stream -kaasuvuotojen aiheuttajaksi Itämerellä. Tutkimusjohtajan Mikael Wigellin mukaan sabotaasi olisi Venäjän uusi askel hybridihäirinnässä länttä kohtaan.

29.9. 7:30

Itämeren pinnalla kuplivat Nord Stream -kaasuputkien vuodot kuohuttavat nyt koko Eurooppaa.

Monelta suunnalta on epäilty, että putkien yhtäkkisessä vaurioitumisessa on kyse Venäjän sabotaasista.

Lue lisää: Syytökset Nord Stream -putkien sabotaasista lentävät – epäilyt kohdistuvat yhteen suuntaan

Jos Venäjä on syyllinen tekoihin, asiantuntijan mukaan kyse on merkittävästä käänteestä maan jo pitkään länttä kohtaan harjoittaman hybridihäirinnän tiellä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtajan Mikael Wigellin mukaan kaasuputkien sabotointi merkitsisi uutta hybridieskalaatiota Euroopan unionia kohtaan.

– Hybridiuhkien saralla Venäjä on siirtymässä Itämeren alueen hybridihäiriöistä hybridioperaatioihin, Wigell kirjoittaa Twitterissä.

Wigellin mukaan Venäjä vaikuttaa nyt siirtyneen ”astetta järeämpiin keinoihin” hybridiuhkien kohdalla.

– Siinä ovat keskiössä niin sanotut paramilitaariset keinot, kuten sabotaasi.

Wigell uskoo, että Venäjä pyrkii silti ”hanskaamaan tilanteen”. Toisin sanoen, Venäjä ei halua eskaloida liikaa tilannetta lännen kanssa, koska kaikki maan kuluneet voimavarat ovat nyt kiinni Ukrainassa.

– Nythän Venäjä olisi iskenyt tavallaan omiin putkiinsa, eikä esimerkiksi Norjan putkiin. Silloin olisi sabotoitu Nato-maan kriittistä infrastruktuuria, mikä taas vaatisi taas Natolta järeitä vastatoimia. Venäjä tietää, että Natolla olisi siinä vaiheessa ylivoima – myös Itämerellä.

Aseellisen konfliktin sijaan pelko on nyt Venäjän ase länttä kohtaan, Wigell toteaa.

Pelkoa Venäjä on tätä ennen pyrkinyt levittämään vääntämällä kaasuhanat kiinni Eurooppaan energiakriisin syventämiseksi. Näin presidentti Vladimir Putin yrittää murentaa entisestään länsimaiden yhteistä linjaan Venäjän pakotteita tai Ukrainan tukea kohtaan.

Jos Venäjä on Nord Stream -iskujen takana, se olisi Wigellin mukaan Putinin uusi yritys aiheuttaa pelkoa ja hajaannusta Euroopassa. Tällä maa haluaisi osoittaa, että sillä on kykyä vaurioittaa lännelle elintärkeitä yhteyksiä.

Wigellin mukaan onkin mahdollista, että Venäjä voisi jatkaa erilaisia sabotaasioperaatioita myös Nord Streamin jälkeen.

– Jonkin näköisiä ”onnettomuuksia” esimerkiksi Itämerellä tai arktisella alueella.

”Onnettomuuksilla” Wigell viittaa vaikkapa Venäjän luomiin öljyvuotoihin.

Wigell muistuttaa, että Itämeren kautta kulkee kaasu- ja öljy-yhteyksien lisäksi paljon muuta Euroopan maille elintärkeää linjoja, kuten datakaapeleita.

Tietoliikenneyhteyksien vaurioittamisella olisi massiiviset vaikutukset myös Suomelle.

– Suomi eristettäisiin muusta dataliikenteestä, mikä olisi suuri ongelma. Kaapeleiden kautta kulkee kriittistä dataa, jonka avulla yhteiskunta toimii nykyään, Wigell summaa.

– Suomella ja muilla Itämeren valtioilla on nyt hetki nostaa valmiutta myös datayhteyksien kohdalla sabotaasien välttämiseksi, hän jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?