Sota­tieteiden tohtorilta karu arvio Putinista: ”Tapattaa omia vähemmistö­kansojaan ja pyrkii etniseen puhdistukseen”

Sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll arvioi ISTV:n suorassa lähetyksessä Venäjän olevan hajoamisen partaalla.

27.9. 18:35

Venäjän presidentin Vladimir Putinin haaveena on ollut Neuvostoliiton kaatumisesta asti paluu suuruuden aikoihin. Tähän lukeutuu Venäjän laajeneminen vanhoille rajoille, kuten Ukrainaan.

Haaveen toteutumisen sijaan sotatieteiden tohtori Jarno Limnéllin mielestä näyttäisi siltä, että maa on menossa täysin toiseen suuntaan.

– Nykymuotoinen Venäjä on romahtamassa, Limnéll totesi ISTV:n Ukraina-studiossa tiistaina.

Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että Putinin käytössä olevat pelimerkit ovat vähissä, kun Kiina ja Intiakin ovat kääntämässä Venäjälle selkäänsä. Osittaisesta liikekannallepanosta ilmoittaminen oli suuri riski ja se on johtanut kaaosmaiseen tilanteeseen osissa maata.

– Mielestäni on ajan kysymys, milloin valta tulee Venäjällä vaihtumaan.

Osittainen liikekannallepano on johtanut laajoihin protesteihin muun muassa Dagestanin osavaltiossa.

Liikekannallepanon vastustus kertoo Limnéllin mukaan siitä, että venäläiset eivät ole sittenkään eläneet informaatiopimeydessä, vaan Venäjällä ollaan oltu ainakin osittain tietoisia sodan realiteeteista. Valtion puskema propaganda ei ole uponnut kansaan täysin.

– Pinnan alla on kytenyt pitkän aikaa. Ollaan odotettu hetkeä, että milloin savijättiläinen tulee kaatumaan ja milloin voidaan lähteä turhautumista purkamaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti viime viikolla, että liikekannallepano koskisi 300 000 venäläistä. Vajaa viikko tämän jälkeen maasta on paennut saman verran miehiä naapurimaihin.

– Se on hyvin nöyryyttävää.

Osittaisesta liikekannallepanosta puhuminen on sotatieteiden tohtorin mielestä enemmänkin hämäystä. Mitä todennäköisemmin Venäjällä pyritään nyt lähettämään kaikki kykenevät rintamalle Ukrainaan – varsinkin alueilta, joilla elää etnisiä vähemmistöjä.

Dagestan on yksi tällaisista alueista. Limnéll nostaa esiin, että Putin harjoittaa etnistä puhdistusta Ukrainassa, mutta samalla myös omassa valtiossaan, kun hän lähettää vähemmistön edustajia Ukrainaan kuolemaan.

– Putin tapattaa omia vähemmistökansojaan ja pyrkii sillä tavalla etniseen puhdistukseen, mikä on järkyttävää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?