Mika Aaltola: Venäjällä alkamassa puhdistus – taustalla hyytävä ajatus

Mika Aaltola: ”Tykinruoaksi kelpaavat ne, joita ei arvosteta yhteiskunnallisesti korkealle”

Mika Aaltolan mukaan presidentti Vladimir Putin on aloittanut puhdistuksen Venäjällä.

26.9. 18:47

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan viime viikolla julistetun osittaisen liikekannallepanon jälkeen Venäjällä on alkamassa puhdistus.

– Rajalla on syytä keskittyä nyt rajan pysymiseen hallittavana. Venäjällä levotonta ja maassa alkamassa puhdistus. Venäjä laittanee maastapoistumiskieltoja. Mobilisaation alaisia on Suomeen tullut jonkin verran, Aaltola kirjoitti maanantaina Twitter-tilillään.

Kielitoimiston sanakirjan mukaan puhdistuksella tarkoitetaan ”poliittisten vastustajien, toisinajattelijoiden tai muiden vallanpitäjille epämieluisien henkilöiden eliminoimista”.

Puhdistus voi olla myös vallassa olevien näkökulmasta ei-toivottujen henkilöiden sivuun siirtämistä politiikasta, vangitsemista tai karkottamista.

Etnisellä puhdistuksella taas tarkoitetaan johonkin kansanryhmään tai vähemmistöön kuuluvien ihmisten laajamittaista surmaamista tai karkottamista.

Kaikkia ei laiteta tasaisesti sotimaan, vaan erityisesti ne, jotka askarruttavat hallintoa. Se täyttää puhdistamisen lähtökohdat.

Historian tunnetuimpia puhdistuksia ovat muun muassa natsien toisen maailmansodan aikana suorittama holokausti eli juutalaisten kansanmurha sekä Neuvostoliiton diktaattorin Josif Stalinin 1930–1940-luvuilla laatimat mielivaltaiset poliittiset vainot.

Aaltolan mukaan Venäjä pyrkii osittaisen liikekannallepanon aikana käskemään rintamalle esimerkiksi vähemmistökansoja, erityisesti Krimin tataareja.

– Eli vanha imperialistinen ajatus siitä, että tykinruoaksi kelpaavat ne, joita ei arvosteta yhteiskunnallisesti korkealle. Samalla muu poliittisesti epäkelvoksi katsottu väestönosa, kuten opposition edustajat, laitetaan asevoimien uudelleenkoulutukseen, Aaltola avaa näkemyksiään Ilta-Sanomille.

Aaltolan mukaan puhdistustoimet alkoivat Venäjällä jo aiemmin kesällä, kun maa lähetti esimerkiksi vankeja ja psykiatristen hoitolaitosten potilaita sotaan Ukrainaan.

– Kaikkia ei laiteta tasaisesti sotimaan, vaan erityisesti ne, jotka askarruttavat hallintoa. Se täyttää puhdistamisen lähtökohdat, Aaltola perustelee.

Samaan aikaan moni asepalvelusikäinen venäläinen on päättänyt välttää värväämisen pakenemalla maasta. Venäläislehti Novaja Gazetan lähteen mukaan jopa yli 260 000 venäläismiestä on lähtenyt maasta osittaisen liikekannallepanon alkamisen jälkeen.

Lehti perustaa luvut nimettömänä pysyttelevään hallinnon työntekijään, joka viittasi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n antamiin tilastoihin.

– Ihmiset reagoivat usein jaloillaan tällaisissa tilanteissa. Venäjä on valmis uhraamaan kansalaisiaan rintamalla, erityisesti niin sanottuja ei-toivottuja sellaisia. Eihän se mukava näköala ole kenellekään, Aaltola kuvaa.

Vähemmistöjen ja sorrettujen ihmisryhmien värväämisessä on myös vaaransa, Aaltola mainitsee. Jo nyt eri puolilla Venäjää on nähty hangoittelua reserviläisten rekrytointipaikoilla.

– Mielenosoituksia ja vastustusta. Tämä voi lietsoa myös kapinahenkeä, Aaltola sanoo.

Venäjä voi pyrkiä puskemaan myös ”tiettyjä väestönosia” rajan yli, Aaltola arvelee.

– Suunnitellumpi rajan rikkominen on myös mahdollista. Venäjä saattaa puskea tiettyjä väestönosia rajan yli. Laittoman maahantulon hallinta on tärkeää. Lisää resursseja tarvittanee, sekä proaktiivisia politiikkalinjauksia, Aaltola totesi Twitterissä maanantaina.

Muihin maihin, kuten Suomeen paenneiden venäläismiesten joukossa voi olla myös sellaisia henkilöitä, joita Venäjä ei Aaltolan mukaan kaipaa maahan juuri nyt.

Venäjä on valmis uhraamaan kansalaisiaan rintamalla, erityisesti niin sanottuja ei-toivottuja sellaisia. Eihän se mukava näköala ole kenellekään.

– Nuorempaa ja koulutetumpaa kaupunkilaista, jotka voivat olla alttiita mielenosoituksille. Heidän saaminen pois maasta voi olla myös tarkoituksenmukaista.

Venäjän on myös huhuttu voivan pian sulkea rajansa kaikilta asepalvelusikäisiltä. Asiasta on uutisoinut muun muassa venäläinen uutissivusto Meduza.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?