Mitä Italian vaali­tuloksesta seuraa? Tutkija arvioi: ”Ei tule olemaan helppoa”

Hyvä tulos kallistaa vaakaa oikeistokoalitiossa entisestään Giorgia Melonin suuntaan, mutta Silvio Berlusconi ja Matteo Salvini eivät ole tottuneet soittelemaan toista viulua, sanoo vanhempi tutkija Marco Siddi Ulkopoliittisesta instituutista.

Italian veljet -puolueen vaalivoitto varmisti Giorgia Melonin nousun pääministeriksi.

26.9. 13:02

Italian veljet -puolueen selvä vaalivoitto varmisti Giorgia Melonin nousevan maan seuraavaksi pääministeriksi. Vanhempi tutkija Marco Siddi Ulkopoliittisesta instituutista ennustaa hallituksen yhteistyökyvyn voivan kuitenkin joutua kovalle koetukselle.

Hallituskumppanit, eli Lega-puoleen Matteo Salvini ja Forza Italian Silvio Berlusconi, eivät ole tottuneet olemaan muiden johdettavina, Siddi muistuttaa. Toisin kuin Melonilla, Salvinilla ja Berlusconilla on lisäksi aiempaa kokemusta hallituksessa työskentelystä.

– Kumpikaan heistä ei ole erityisen tottunut soittamaan toista viulua. Joten Melonilla ei tule olemaan helppoa, Siddi povaa.

Hänen mukaansa erityisesti nykyisen talouskriisin oloissa on mahdollista, että Salvini ja Berlusconi pysyvät kyllä osana koalitiota mutta alkavat esittää yhä enemmän omia poliittisia vaihtoehtojaan.

Sukupuolelle ei pidä panna liikaa painoa

Vaikeuksia voi siis olla luvassa, mutta toisaalta nykyiselle koalitiolle ei ole uuden parlamentin oikealla laidalla Siddin mukaan mitään vaihtoehtoa. Jos yhteistyö karahtaa kiville, edessä olisivat jälleen uudet vaalit.

– En ole varma, että oikeisto haluaisi viedä keskinäisen riitelynsä niin pitkälle, että he menettäisivät (hallitus)asemansa, tutkija pohtii.

Pelkkiä numeroita katsoen Melonin lähtökohdat ovat hyvät: Italian veljet menestyi odotetun hyvin, kun taas Salvinin Lega odotuksia huonommin.

–  Tämä kallistaa koalitiossa vaakaa yhä enemmän Melonin suuntaan, Siddi toteaa.

Melonista tulee Italian historian ensimmäinen naispääministeri, mutta tälle asialle Siddi ei panisi liikaa painoarvoa.

–  Hänen (Melonin) puheensa ja viestinsä ovat olleet hyvin maskuliinisia ja paternalistisia, Siddi arvioi.

Hän muistuttaa lisäksi, että koko oikeistokoalitio, kuten myös Melonin oma puolue, ovat muuten hyvin miesvaltaisia.

Siddin mukaan Italia veljet -puoluetta voi luonnehtia "jälkifasistiseksi". Historiallisesti mielenkiintoinen sattuma on se, että Benito Mussolinin tukijoiden marssista Roomaan ja fasistien valtaannoususta Italiassa tulee ensi kuussa kuluneeksi tasan sata vuotta.

Puola ja Unkari eri maata

Italian uuden hallituksen ulkopoliittinen liikkumavara on rajattu, joten suurimmat muutokset nähtäneen kotimaan politiikassa, kuten esimerkiksi vähemmistöjen asemassa, Siddi summaa. Maan julkinen velka suhteessa budjettiin on pelottavan suuri.

–  Melonin on varmistettava, että EU:n elpymisrahojen virta Brysselistä Italiaan jatkuu, eikä hänellä ole paljon liikkumatilaa, Siddi sanoo.

Uusi pääministeri ei halua kokea lähimpien hengenheimolaisten Puolan ja Unkarin kohtaloa, joilta EU:n elpymisrahahanat on laitettu kiinni.

–  EU:n olisi toki hankalampaa tehdä sellaista päätöstä unionin 60-miljoonaisen perustajavaltion ja euroalueen jäsenen kohdalla, Siddi arvioi.

Hän muistuttaa samalla, että Italian demokraattien perinne on itäisen Euroopan maita pidempi ja maan poliittinen järjestelmä sisältää lukuisia vallan tasapainon ja oikeusvaltion toimivuuden varmistavia järjestelyjä (checks and balances).

Venäjällä ja erityisesti Kremlissä ei Italian vaalitulos anna Siddin mukaan juuri aihetta juhlia.

–  Italia ei yksin pysty muuttamaan EU:n tai Naton (Venäjä-)linjaa eikä tämä ole ollut Melonille minkäänlainen prioriteetti, Siddi toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?