YK:n tutkijat vahvistavat: Venäjä syyllistynyt useisiin sota­rikoksiin Ukrainassa

Väliraportti viestii, ettei julmuuksien todenperäisyydestä ole mitään epäilyä. Kahdessa tapauksessa on tutkittu myös ukrainalaissotilaiden tekemisiä.

Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa.

23.9. 12:56 | Päivitetty 23.9. 13:41

YK:n asettama tutkimusryhmä vahvistaa Venäjän syyllistyneen useisiin sotarikoksiin hyökkäyssodassaan Ukrainassa. Tutkijat listaavat väliraportissaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle muun muassa siviilialueiden pommituksia, kidutuksia, teloituksia ja seksuaalista väkivaltaa.

Kolmen riippumattoman tutkijan ryhmä on selvittänyt tilannetta Kiovan, Tshernihivin, Harkovan ja Sumyn alueilla. Jatkossa tutkimusaluetta on tarkoitus laajentaa.

Tavanomaisesta poiketen tutkijoiden arvio sotarikoksista on toteava eikä siihen sisältynyt mitään varaumia lopullisen selvyyden saamisesta esimerkiksi tuomioistuimessa.

Tutkimusryhmän johtajan Erik Mösen mukaan erityisen huomiota herättävää Ukrainassa on teloitettujen suuri määrä. Hänen mukaansa tutkijat olivat nähneet suuren määrän ruumiita, joiden kädet oli sidottu selän taakse ja joita oli ammuttu päähän tai joiden kurkku oli viilletty auki.

Mösen mukaan teloitustapauksia on tällä hetkellä tutkinnassa kaikkiaan 16 paikkakunnalta, mutta tutkijoilla on luotettavia tietoja suuresta määrästä vastaavia tapauksia myös muualta maasta.

Tutkijoiden mukaan Venäjä on käyttänyt sodassa asutuilla alueilla laajalle vaikuttavia aseita, kuten rypäleammuksia, ilman pyrkimystä erotella siviili- tai sotilaskohteita.

Monien todisteiden mukaan ihmisiä on myös otettu laittomasti kiinni ja joissain tapauksissa siirretty Ukrainasta Venäjälle, joskus useiden viikkojen ajaksi. Pidätyskeskuksissa ihmisiä on hakattu, heille oli annettu sähköiskuja tai pakotettu riisuutumaan, Möse kuvaili useita yhdenpitäviä kertomuksia.

Tutkijoilla on myös selvitettävänään seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa koskevia tapauksia, joissa uhrit ovat Mösen mukaan olleet 4–82-vuotiaita. Sotarikosten uhreiksi on ylipäänsä joutunut paljon myös lapsia, Möse kertoi.

Mösen mukaan kahdessa tapauksessa tutkijat selvittävät myös ukrainalaisten sotilaiden väärinkäytöksiä venäläisiä sotilaita kohtaan.

– Vaikka tällaisten tapausten määrä on pieni, ne pysyvät huomiomme kohteena, Möse vakuutti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?