Nasa yrittää temppua, joita on tähän mennessä nähty vain tieteis­elo­kuvissa

Testillä pyritään selvittämään, voitaisiinko maata potentiaalisesti uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa ihmisen toimesta.

Törmäyksen on tarkoitus tapahtua tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

23.9. 12:05

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa muuttaa asteroidin kiertorataa törmäämällä siihen tarkoituksella avaruusaluksella. Vastaavaa on tähän mennessä yritetty vain tieteiselokuvissa.

– Tämä on jännittävää aikaa, ei ainoastaan Nasalle, vaan koko avaruushistorialle ja oikeastaan koko ihmiskunnan historialle, Nasan edustaja Lindley Johnson kertoi toimittajille.

Kohteena olevaa asteroidia ei pidetä minkäänlaisena uhkana maapallolle. Kyse on Nasan testistä selvittää, voitaisiinko maata potentiaalisesti uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa ihmisen toimesta.

Nasan mukaan viime vuoden marraskuussa Kaliforniasta lähtenyt miehittämätön alus lähestyy kohdettaan hyvää vauhtia. Törmäyksen on tarkoitus tapahtua tiistain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Aluksen on määrä törmätä läpimitaltaan 160 metrin kokoiseen asteroidiin 23 000 kilometrin tuntinopeudella. Avaruusalus itse on vain henkilöauton kokoinen. Nasa uskoo törmäyksen muuttavan asteroidin kiertorataa hieman nykyistä pienemmäksi.

Nasan mukaan vain hyvin harvoja aurinkokuntamme miljardeista asteroideista ja komeetoista pidetään maapallolle mahdollisesti vaarallisina. Niistä yksikään ei uhkaa maata vielä ainakaan sataan vuoteen.

Artikkelia korjattu 25.9.2022 kello 17.03. Törmäyksen päiväksi oli virheellisesti kerrottu lauantain vastainen yö Suomen aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?