Britti­tiedustelu: Venäjällä tulee toden­näköisesti olemaan suuria haasteita reserviläisten ottamisessa palvelukseen

Liikekannallepanoa vastaan on osoitettu Venäjällä mieltä kymmenissä kaupungeissa.

22.9. 12:36

Venäjällä tulee todennäköisesti olemaan suuria logistisia ja hallinnollisia haasteita 300 000 reserviläisen ottamisessa palvelukseen, Britannian puolustusministeriö arvioi viimeisimmässä raportissaan.

Ministeriön mukaan ilmoittaessaan eilen osittaisesta liikekannallepanosta presidentti Vladimir Putin käytännössä myönsi, ettei Venäjä ole enää onnistunut saamaan enempää vapaaehtoisia joukkoja taistelemaan Ukrainaan.

Ministeriö huomauttaa, että Putinin täytyy hyväksyä huomattavia poliittisia riskejä hintana liikekannallepanosta.

Venäjällä noin 1 300 ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, selviää kansalaisjärjestö OVD-infon seurannasta. Suomen aikaa alkuyöstä seurannassa puhuttiin 1 400 kiinniotetusta, mutta lukua on sittemmin tuotu alaspäin.

Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kyseessä ovat laajimmat mielenosoitukset, joita maassa on nähty sen jälkeen, kun venäläiset osoittivat mieltään Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainassa. Venäjän hyökkäys alkoi helmikuussa.

AFP:n toimittajat ovat kertoneet todistaneensa muun muassa, kuinka mellakkavarusteisiin sonnustautuneet poliisit olivat ottaneet kiinni ainakin 50 ihmistä Moskovan keskustassa sijaitsevalla kauppakadulla.

Pietarissa AFP:n toimittajat puolestaan näkivät poliisin piirittävän pientä mielenosoittajien ryhmää ja ottavan heitä kiinni yksi kerrallaan. Kiinniotetut lastattiin tämän jälkeen linja-autoon.

Mielenosoittajien kerrotaan huutaneen yhteen ääneen "Ei liikekannallepanoa!"

– Kaikki ovat peloissaan. Olen rauhan puolesta, enkä halua joutua ampumaan. Mutta ulos lähteminen on nyt erittäin vaarallista, muuten täällä olisi paljon enemmän ihmisiä, sanoi mieltään osoittava Vasili Fedorov.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?