Pekka Toverilta tyly tuomio Vladimir Putinin päätökselle osittaisesta liikekannalle­panosta: ”Ei muuhun pysty”

Pekka Toveri Venäjän päätöksestä: ”Kun olet epätoivoinen, teet juuri jotain tällaista.”

Venäjä julisti keskiviikkona pitkään huhutun liikekannallepanon, mutta vain osittaisena. Kenraalimajuri evp. kertoo, mitä se tarkoittaa käytännössä.

21.9. 10:45

Venäjältä kajahti keskiviikkona kauan huhuttu uutinen, kun maa julisti osittaisen liikekannallepanon.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan liikekannallepanoon liittyvät toimenpiteet alkavat jo samana päivänä.

Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan Putin on sanonut maan puolustavan alueitaan ja maataan, jotka ”länsi tahtoo tuhota”.

– Meidän tavoitteemme on vapauttaa Donbas, Putinin kerrotaan sanoneen.

Lue lisää: Putin julisti osittaisen liike­kannalle­panon: ”Meillä on paljon aseita”

Pitkän linjan sota-asiantuntijaa Putinin päätös ei yllättänyt.

– Putin ei muuhun pysty. Venäjällä ei ole kykyä täyteen liikekannallepanoon, pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri toteaa Ilta-Sanomille.

Toverin mukaan päätöksellä Venäjä pyrkii vahvistamaan puolustusta alueilla, jotka se on saanut vallattua Ukrainalta.

– Venäjän johto näyttää olevan paniikissa Harkovan suunnan vastoinkäymisten jälkeen. Pelkäävät menettävänsä kohta Luhanskin oblastin, Toveri kirjoitti keskiviikkona Twitterissä.

Aiempien venäläisarvioiden mukaan osittainen liikekannallepano voisi tarkoittaa 100 000–200 000 taistelijaa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesi keskiviikkona osittaisen liikekannallepanon koskevan 300 000 reserviläistä.

Sillä määrällä ei Toverin mukaan käännetä sodan suuntaa Ukrainassa.

– Venäjä on tehnyt usein sen virheen, että se on kerännyt kauheassa kiireessä rintamalle huonosti peruskoulutettuja vapaaehtoisten joukkioita, jotka on lyöty saman tien.

Toveri katsoo, että osittaisen liikekannallepanon kohdalla Venäjällä voi olla edessä sama lopputulos.

Parinsadan tuhannen reserviläisen kunnollinen koulutus sotaa varten kestäisi normaalisti Toverin arvion mukaan neljästä kuuteen kuukauteen.

– Todennäköisesti Venäjä ei voi odottaa niin kauaa, vaan joukot on saatava rintamalle mahdollisimman nopeasti etenkin Donbasin suunnalla, jossa Ukraina etenee nyt pikkuhiljaa kohti Luhanskin oblastia.

Rajujen sotilastappioiden lisäksi Venäjä on menettänyt yli puoli vuotta kestäneen Ukrainan sodan aikana massiivisen määrän sotakalustoa. Samalla pakotteet ovat syöneet maan aseteollisuutta.

Sen seurauksena Venäjällä ei ole enää antaa modernia sotakalustoa uusille joukoille.

Vaikka Venäjän nyt ilmoittama reserviläismäärä voi kuulostaa äkkiseltään paljolta, ei huonosti pikakoulutetulla ja heikosti varustetulla lisävoimalla saada Toverin mukaan suurta muutosta aikaan.

– Tällä voimalla ei saada aikaan laajoja, mittavia hyökkäyksiä. Joukkojen taisteluarvo on niin heikko.

Venäjän ajettua alas toimivan liikekannallepanojärjestelmän, maalla saattaa olla suuria ongelmia pelkästään joukkojen kasaamisessa ja kouluttamisessa.

– Kun meillä Suomessa puhutaan päivistä, Venäjällä voidaan puhua viikoista, ennen kuin mitään joukkoja saadaan edes kasaan.

Toveri muistuttaa, että samaan aikaan Ukraina vahvistuu kouluttamalla uusia taistelijoita sekä lännestä tulevan asetuen avulla.

Se lisää painetta Venäjälle saada uudet lisäsotilaat mahdollisimman vauhdilla taisteluihin.

Toveri pitää mahdollisena myös sitä, että Venäjän tarkoituksena on ainoastaan täyttää nyt joukkoihin tulleita aukkoja repäisemällä kylmiltään tilalle sotilaista, jotka se on sattunut saamaan jostain irti.

– Tässä haetaan nyt vain uutta tykinruokaa, Toveri toteaa.

Toverin mukaan osittainen liikekannallepano on osoitus, että Putinin keinot ovat lopussa.

– Kun olet epätoivoinen, teet juuri jotain tällaista.

Toverin näkemyksen Venäjän epätoivosta jakaa myös sotatieteiden tohtori, Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll.

– Aamun uutiset kertovat epätoivosta Kremlissä. Putin ei tuhoa pelkästään Ukrainaa, vaan myös Venäjän. Paniikkiratkaisut ja ydinuhkailu eivät länttä pelota, mutta lisäävät Venäjän sisäistä hajaannusta. Meidän lisättävä tukea Ukrainalle edelleen. Putin häviää tämän sodan, Limnéll kirjoitti Twitterissä keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?