Iranin mielenosoitukset jatkuvat jo neljättä päivää

Aminin kuolema herätti iranilaisissa raivoa ja nosti esiin useita maan ongelmia.

21.9. 5:19

Mielenosoitukset raivosivat tiistaina kaikkialla Iranissa jo neljättä päivää, uutistoimisto Reuters kertoo. Viranomaisten mukaan kolme ihmistä kuoli päivän aikana levottomuuksissa, jotka käynnistyivät pukeutumisen vuoksi pidätetyn nuoren naisen kuolemasta.

Iranin Kurdistanin maakunnasta kotoisin oleva 22-vuotias Mahsa Amini vaipui koomaan ja kuoli sen jälkeen, kun moraalipoliisi pidätti hänet Teheranissa viime viikolla maan tiukkojen hijab-sääntöjen rikkomisesta. Useat tahot ovat arvelleet, että Amini kuoli pahoinpitelyn seurauksena.

Iranin poliisi on kiistänyt väitteet pahoinpitelystä, ja kertoi hänen sairastuneen ollessaan muiden pidätettyjen naisten kanssa moraalipoliisiasemalla ”koulutettavana”.

Aiemmin poliisi kertoi, että Amini olisi saanut sydänkohtauksen. Hänen omaisensa ovat kiistäneet, että hänellä olisi ollut sydänsairaus tai muita terveysongelmia. Aminin isän mukaan hänellä oli jaloissaan mustelmia.

Aminin kuolema herätti iranilaisissa raivoa ja nosti esiin useita maan ongelmia, kuten ihmisoikeustilanteen, turvallisuuskysymykset ja kansainvälisten talouspakotteiden aiheuttamat vaikeudet.

Iranin korkeimman hengellisen johtajan ajatollah Ali Khamenein avustaja on ilmaissut suruvalittelunsa Aminin perheelle sanomalla, että hänen kuolemansa oli vaikuttanut Khameneihin syvästi.

Levottomuudet ovat Iranissa pahimpia sitten viime vuonna vesipulasta johtuneiden kadulla tapahtuneiden yhteenottojen. Reutersin mukaan Iranin hallitus syyttää ulkomaisia vaikuttajia ja määrittelemättömiä terroristeja väkivaltaan yllyttämisestä.

Mielenosoitukset alkoivat Iranin Kurdistanissa ja levisivät maanantain ja tiistain aikana useisiin muihin Luoteis-Iranin maakuntiin. Myöhään tiistaina valtion tiedotusvälineet raportoivat ”rajoitetuista mielenosoituksista” useissa kaupungeissa.

Iranin valtionmedian mukaan mielenosoittajat huusivat hallituksen vastaisia iskulauseita, heittelivät kiviä poliisiajoneuvoja kohti ja vahingoittivat julkista omaisuutta.

Levottomuudet ovat olleet voimakkaimpia Kurdistanin alueella, jossa valtion virkamiehet ja erilaiset aktivistisivustot ovat raportoineet ainakin kolmen ihmisen kuolleen.

Mielenosoittajat marssivat maanantaina pääkaupunki Teheranin suuren basaarin läpi laulaen "Mahsa Amini, Lepää rauhassa", laajasti seurattu Twitter-tili 1500tasvir kertoi julkaisemallaan videolla. Reuters ei pystynyt vahvistamaan videon aitoutta.

Muualla pääkaupungissa mielenosoittajat lauloivat Khamenein vastaisia iskulauseita. Poliisi käytti kyynelkaasua hajoittaakseen väkijoukon, puolivirallinen Fars-uutistoimisto kertoi Reutersin mukaan.

Aminin kohtalo on käynnistänyt maailmalla myös tukimielenosoituksia. Esimerkiksi Saksan Berliinissä mielenosoittajat leikkasivat hiuksiaan osoittaakseen tukensa Iranin naisille.

Turkin Istanbulissa mielenosoittajat marssivat kädessään Aminin kuvia ja vaativat hänelle oikeutta. Myös Kanadan Torontossa järjestettiin tukimielenosoitus.

Iranissa otettiin vuoden 1979 vallankumouksen jälkeen käyttöön islamilainen sharia-laki, jonka mukaan naisten on peitettävä hiuksensa ja käytettävä pitkiä, väljiä vaatteita piilottaakseen vartalonsa. Rikkomukset voivat johtaa julkisiin moitteisiin, sakkoihin tai pidätykseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?