Biden: Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania, jos Kiina hyökkäisi

Nyt esitetty haastattelu on viimeisin kerta, kun Biden on ottanut Taiwanin suhteen Yhdysvaltain pitkäaikaista politiikka tiukemman linjan.

Puheistaan huolimatta Biden sanoi, ettei Yhdysvallat tue Taiwanin itsenäisyyttä ja että maa pysyy sitoutuneena ”yhden Kiinan” politiikkaansa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi sunnuntaina televisiossa lähetetyssä haastattelussa, että Yhdysvaltain joukot puolustaisivat Taiwania, mikäli Kiina hyökkäisi saarelle. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Bidenin nyt antama lausunto on toistaiseksi selkein, mitä hän on antanut Kiinan ja Taiwanin tilanteesta. Kysyttäessä CBS-kanavan 60 Minutes -ohjelman haastattelussa, puolustaisivatko Yhdysvaltain joukot Taiwania, hän vastasi: ”Kyllä, jos todella tapahtuisi ennennäkemätön hyökkäys.”

Bidenia pyydettiin selventämään, tarkoittiko hän, että Yhdysvaltain joukot puolustaisivat fyysisesti Taiwania Kiinan hyökkäykseltä.

– Kyllä, presidentti vastasi.

Nyt esitetty haastattelu on viimeisin kerta, kun Biden on ottanut Taiwanin suhteen Yhdysvaltain pitkäaikaista politiikka tiukemman linjan. Hänen tämänkertainen lausuntonsa oli kuitenkin aiempaakin selkeämpi, mitä tulee Yhdysvaltain joukkojen sitomiseen Taiwanin puolustamiseen.

Valkoisen talon tiedottaja sanoi Reutersille kysyttäessä, että Yhdysvaltain politiikka Taiwania kohtaan ei ole muuttunut Bidenin lausunnosta huolimatta.

– Presidentti on sanonut saman ennenkin, esimerkiksi Tokiossa aiemmin tänä vuonna. Hän teki myös silloin selväksi, ettei Taiwan-politiikkamme ole muuttunut. Se on edelleen tosiasia, tiedottaja kertoi Reutersille.

Yhdysvallat on pitänyt pitkään kiinni linjasta, jossa se ei ole tehnyt selväksi, vastaisiko se sotilaallisesti Taiwaniin kohdistuvaan hyökkäykseen.

Puheistaan huolimatta Biden sanoi CBS:n haastattelussa, ettei Yhdysvallat tue Taiwanin itsenäisyyttä ja että maa pysyy sitoutuneena ”yhden Kiinan” politiikkaansa, jossa Washington tunnustaa virallisesti vain Pekingin, ei Taipeita.

CBS:n Biden-haastattelu tehtiin viime viikolla. Biden on tällä hetkellä Britanniassa tarkoituksenaan vierailla kuningatar Elisabetin hautajaisissa, jotka järjestetään maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?