Porvariblokki saamassa enemmistön Ruotsin valtiopäivillä – pääministeri Andersson pyytämässä eroa

Laskematta on enää kolmen vaalipiirin äänet.

14.9. 19:56 | Päivitetty 14.9. 20:58

Ruotsin viime sunnuntaisten valtiopäivävaalien tulos on selvinnyt. Porvaripuolueiden blokki, johon kuuluvat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja liberaalit ja lisäksi vielä oikeistolainen ruotsidemokraatit, on saamassa vaaleissa enemmistön. Kun suurin osa äänistä on laskettu, blokki on saamassa valtiopäivillä 176 paikkaa.

Tosin maltilliselle kokoomukselle vaalitulos oli pettymys, sillä ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin puolue ei ole Ruotsin toiseksi suurin puolue – edelle kiilasi ruotsidemokraatit.

Sosiaalidemokraattien johtama punavihreä blokki on jäämässä niukasti enemmistöstä, vaikka sosiaalidemokraatit ovat valtiopäivien suurin puolue. Koalitiolle jäi valtiopäivillä 173 paikkaa.

Pääministeri Magdalena Andersson piti tiedotustilaisuuden kello 20.20 alkaen.

Andersson sanoi, että vaalien tulos on riittävän selvillä johtopäätösten vetämiseksi. Laskematta on enää kolmen vaalipiirin äänet.

Andersson sanoi pyytävänsä huomenna torstaina eroa. Anderssonin mukaan on tärkeää, että Ruotsiin saadaan nopeasti uusi hallitus.

Andersson nosti esille vaalitulokseen vaikuttaneita asioita: ilmastokriisi, ampumiset, sairaanhoidon tila, Ukrainan sota ja energiakriisi. Andersson kehui sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen saavutuksia kuten hyvän talous- ja työllisyystilanteen.

Andersson sanoi jakavansa monen huolen siitä, että ruotsidemokraatit nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Hän myös puhutteli niitä, jotka olivat äänestäneet ruotsidemokraatteja. Hän sanoi, että äänestäjillä oli oikeita yhteiskunnallisia ongelmia. Anderssonin mukaan puolueiden ja äänestäjien oli torjuttava viha.

Pian Anderssonin puheen jälkeen maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson aloittavansa työt hallituksen muodostamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?