Taas kuolema Putinin lähi­piirissä – jo toinen Vladivostokin talous­foorumin nimi­miehistä menehtyi äkillisesti

Yllättäen kuollut Komsomolskaja Pravdan päätoimittaja Vladimir Sungorkin osallistui viikko sitten samaan Vladimir Putinin johtamaan talousfoorumiin, jossa puhui myös veneestä kuolemaansa pudonnut yritysjohtaja Ivan Petshorin.

Päätoimittaja Vladimir Sungorkin isännöi vuonna 2018 Vladimir Putinia, joka kävi Komsomolskaja Pravdan toimituksessa vieraana.

14.9. 17:44

Äkkikuolemat varjostavat Venäjän Itäistä talousfoorumia, joka järjestettiin viikko sitten Vladivostokissa.

Keskiviikkona tuli tieto, että talousfoorumiin osallistunut Komsomoslkaja Pravda -lehden päätoimittaja Vladimir Sungorkin oli menehtynyt yhtäkkiä 68 vuoden iässä matkallaan Venäjän Kaukoidässä. Kuolinsyyksi on kerrottu aivoinfarkti.

Sungorkin oli jäänyt Vladivostokin liepeille talousfoorumin jälkeen vielä tiedonkeruumatkalle, koska hänen kerrottiin valmistelleen kirjaa venäläisestä Kaukoidän tutkimusmatkailijasta Vladimir Arsenjevista (1872–1930).

Tiistaina julkisuuteen levisi puolestaan tieto, että samaan Vladivostokin talousfoorumiin osallistunut Ivan Petshorin, 39, oli pudonnut tapaturmaisesti veneestä mereen ja menehtynyt niin ikään Vladivostokin liepeillä. Petshorin johti Venäjän Kaukoidän ja Arktiksen kehitysyhtiön (KRDV) lentotoimintaa. Hänen kuolemansa taustavaikuttajaksi epäillään humalatilaa Venäjän median mukaan.

Ivan Petshorin menehtyi 10. syyskuuta, mutta hänen ruumiinsa löydettiin vasta 12. syyskuuta. Hänen epäillään pudonneen veneestä mereen humaltuneena.

Sekä Sungorkin että Petshorin kuuluivat presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin ja luottohenkilöihin.

Sungorkinin johtama Komsomolskaja Pravda on ollut yksi Putinin ehdottomista tukijoista Kremlin-mielisine artikkeleineen, ja Putin on jopa vieraillut lehden toimituksessa. Putinin valtakoneiston tukemisen vuoksi Sungorkin oli päätynyt vastikään myös Euroopan unionin pakotelistalle.

– Komsomolkan päätoimittaja Vladimir Sungorkin joutui Euroopan unionin pakotteiden alle siksi, että KP on Putinin lempilehti, Komsomolskaja Pravda uutisoi itse huhtikuussa päätoimittajansa joutumisen pakotelistalle.

Petshorin oli puolestaan keskeinen henkilö Putinin pyrkimyksissä vauhdittaa arktisen alueen luonnonvarojen hyödyntämistä. Huhujen mukaan Putin oli itse valinnut hänet kehitysyhtiön johtotehtäviin.

Vladimir Putin kuvattuna Vladivostokin talousfoorumissa 7. syyskuuta. Kaksi foorumiin osallistunutta Putinin lähipiirin miestä on sittemmin kuollut äkillisesti.

Putin esitti keskiviikkona surunvalittelunsa päätoimittaja Sungorkinin kuoleman johdosta.

– Vladimir Nikolajevitsh Sungorkinin kuolema on suuri menetys venäläiselle journalismille ja meille kaikille, Putinin lähettämässä sähkeessä sanotaan Kremlin virallisten sivujen mukaan.

Sungorkinin kerrottiin osallistuneen Vladivostokista lähteneelle autoretkelle, jossa seurattiin taannoisen Kaukoidän valloittajan Arsenjevin jalanjälkiä. Paikallisten lääkäreiden kerrottiin olleen voimattomia yrityksissään pelastaa häntä, sillä kuolema oli tullut niin yhtäkkiä. Kuolema tapahtui Melnitshnojen kylän lähellä Krasnoarmeiskin piirissä.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti, että luulen, ettei hän tuntenut kipua eikä pelkoa, Tsargrad-kanava kertoi Sungorkinin seurassa olleen henkilön kuvailleen.

Venäjällä on sattunut Ukrainan sodan alkamisen jälkeen lukuisia yllättäviä kuolemia Putinin lähipiirissä ja erityisesti maan energiasektorin johtajien joukossa. Toistuvat kuolemat ovat saaneet ihmiset pohtimaan, onko ainakin joidenkin kuolemien taustalla Venäjän valtajärjestelmän sisäinen valtataistelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?