Näin toimii Ukrainan saama erikois­kranaatti – ”Muuttaa haupitsin jättimäiseksi tarkkuus­kivääriksi”

Excalibur-nimellä tunnetut ammukset paljastuivat Pentagonin toimituslistoista ja Ukrainassa julkaistulta videolta.

Ukrainalaissotilaat laukaisivat 155-millisen M777-haupitsin Harkovan alueella elokuun alussa. Uusilla ammuksilla Ukrainan tykistö yltää entistä kauemmas tarkemmin.

8.9.2022 15:42

Ukraina on saanut Yhdysvalloilta uusia tykistökranaatteja, joita on verrattu teholtaan jopa Himars-raketinheittimiin.

Excalibur-nimellä tunnetut ammukset sopivat useimpiin Ukrainan käyttämiin tykkeihin ja niiden gps-ohjauksella voidaan osua jopa neljän metrin tarkkuudella 40 kilometrin päässä olevaan kohteeseen.

Ammukset olivat Ukrainan toivelistalla jo keväällä, kun se sai Yhdysvalloilta uusia M777-tykkejä. Tuolloin ammuksia ei kuitenkaan annettu.

Nyt niiden toimitus paljastui puolustusministeriö Pentagonin asiakirjoista, joissa listataan Yhdysvaltain aseapua Ukrainalle.

Lisäksi myös Kanada on luvannut kyseisiä ammuksia Ukrainalle.

Määriä ei tiedetä, mutta kyseessä on arvokas apu myös rahallisesti: yhden ammuksen hinnan kerrotaan nousevan yli sataantuhanteen euroon.

Ensimmäiset kranaatit ovat jo saapuneet, sillä keskiviikkona Ukrainan rintamalta julkaistiin video, jossa ukrainalaissotilaat käsittelevät erikoiskranaattia, syöttävät koordinaatteja ammuksen ohjainlaitteeseen ja laukaisevat sen tykillä kohteeseen.

Videota Twitterissä kommentoineet asiantuntijat pitävät tietoa merkittävänä.

– Se muuttaa 155 millin haupitsin käytännössä jättimäiseksi tarkkuuskivääriksi, jolla voi osua yksittäiseen kohteeseen kymmenien kilometrien päästä, kommentoi brittiläinen sotahistorioitsija ja kirjailija Chris Owen.

Owen toteaa twiittiketjussaan myös, että uutinen on merkittävä Ukrainan iskukyvyn kannalta.

Maalla on käytössään arviolta ainakin 200 tykkiä, joihin uusi ammus sopii. Raskaita raketinheittimiä kuten Himarseja Ukrainalla on vain 25.

Näin uudet ammukset tuovat Ukrainalle huomattavasti paremman kyvyn suunnata iskuja kauas venäläisten linjojen taakse, kuten se on tehnyt jo kesästä lähtien.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?