Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti perjantaina hyväksyneensä mahdollisen 1,1 miljardin dollarin sotatarvikepaketin myymisen Taiwanille, uutistoimisto Reuters raportoi. Paketti sisältäisi muun muassa 60 laivantorjuntaohjusta sekä sata ilmataisteluohjusta.
Paketin tavoitteena on vahvistaa ja tukea Taiwanin puolustusta jännitteiden kasvaessa Kiinan kanssa. Kiina on järjestänyt aggressiivissävytteisiä sotaharjoituksia Taiwanin ympäristössä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vieraili saarella viime kuussa.
Pentagonin mukaan paketin sisältämät sotatarvikkeet eivät muuta alueen sotilaallista voimatasapainoa.
– Nämä ehdotetut tarvikemyynnit ovat rutiininomaisia, ja niillä tuetaan Taiwanin jatkuvia ponnisteluja asevoimien modernisoimiseksi sekä uskottavan puolustuskyvyn ylläpitämiseksi, nimettömänä pysyttelevä ulkoministeriön tiedottaja kertoi Reutersille.
Ulkoministeriö kehottaa Kiinaa lopettamaan Taiwanin sotilaallisen, diplomaattisen ja taloudellisen painostamisen ja käymään sen sijaan ”mielekästä vuoropuhelua”, tiedottaja kertoi puolestaan uutistoimisto AFP:lle.
Myynnin toteutuminen vaatii vielä Yhdysvaltain kongressin hyväksynnän. AFP:n mukaan molemmat puolueet ovat kuitenkin osoittaneet tukevansa Taiwania, joten sen läpimeno on todennäköistä.
Kiina varoitti perjantaina ”vastatoimista”, mikäli Yhdysvallat ei peruisi suunniteltua kauppaa, joka Kiinan mukaan toteutuessaan ”vaarantaisi vakavasti” Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet.
– Kiina ryhtyy päättäväisesti tilanteen mukaisesti oikeutettuihin ja tarpeellisiin vastatoimiin, Kiinan Yhdysvaltain-suurlähetystön tiedottaja Liu Pengyu sanoi AFP:n mukaan.
Kiinan linja Taiwania kohtaan on koventunut nykyisen presidentin Xi Jinpingin kaudella. Kiinan kommunistinen hallinto pitää demokraattisesti hallittua Taiwanin saarta osana Kiinaa.
Pelosin vierailun jälkeen järjestetyt sotaharjoitukset olivat suurimpia alueella sitten 1990-luvun. Suurvalta julistaa säännöllisesti, että Taiwan jonakin päivänä valloitetaan, tarvittaessa sotilaallisella voimalla.
Taiwan puolestaan sanoo, ettei Kiina ole koskaan hallinnut saarta, eikä sillä ole oikeutta vaatia sitä itselleen.