Carl Bildtin mukaan Putinilla on yksi selvä tavoite: ”Siitä tulisi maailma, jossa voima hallitsee lain sijaan”

Carl Bildtin mukaan on ”elintärkeää,” ettei Venäjä onnistu voittamaan Ukrainaa sodassa.

Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt (oik.) arvioi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteita.

1.9. 21:18

Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt pitää Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteena uutta venäläistä imperiumia. Bildt arvioi Putinin aikeita Expressenin haastattelussa.

– Hänen tavoitteenaan on uusi, suuri venäläinen imperiumi, joka voimalla kasvattaa vaikutusvaltaansa jopa rajojensa ulkopuolelle. Hänhän on itsekin selvästi puhunut muuttuneesta maailmanjärjestyksestä. Ja siitä tulisi maailma, jossa voima hallitsee lain sijaan.

Bildtin mukaan Ukrainan tappio ei toisi rauhaa vaan edessä olisi konfrontaation uusi vaihe.

– Siksi on niin elintärkeää, että Putin epäonnistuu. Se ei riitä kestävän rauhan saavuttamiseen – mutta se on sille aivan välttämätön edellytys.

Bildtin mukaan sota Ukrainassa oli jo ”mahtava epäonnistuminen,” mitä tulee Putinin tavoitteisiin ennen sotaa. Bildt kuvailee, kuinka Putin oli laskenut voittavansa Ukrainan lyhyessä ajassa, mutta sota oli ajautunutkin asema- ja kulutussotaan, jossa myös Venäjä kärsii suuresti.

Myös useat asiantuntijat ovat arvioineet Putinin tavoittelevan venäläistä imperiumia ja Venäjän laajentamista.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi IS:n haastattelussa elokuussa, että Putinin strateginen tavoite on uusi maailmanjärjestys, jossa Venäjä nousee yhdeksi suureksi peluriksi ja länsimaita uhkaa perikato.

– Putin mitä ilmeisemmin siihen vilpittömästi uskoo.

Lue lisää: Tutkija: Putinin toiminnassa on leimallinen piirre – ja hänellä on yksi suuri tavoite

Putin itse ei ole peitellyt pettymystään Neuvostoliiton hajoamisesta – onpa presidentti kutsunut sitä jopa ”geopoliittiseksi katastrofiksi”.

Jo viime vuoden heinäkuussa Putin antoi ymmärtää esseessä, ettei pitänyt Ukrainaa suvereenina valtiona. Juuri ennen sotaa pitämässään puheessaan Putin kyseenalaisti vielä selvemmin Ukrainan itsenäisyyden.

Lue lisää: Putin väitti: Itsenäistä Ukrainaa ei käytännössä ole – kylmäävä puhe järisytti maailmaa

Lue lisää: Tätä Putin tarkoittaa hyytävän puheensa ”historiallisella Venäjällä” – ex-suur­lähettiläs ohimennen tehdystä viittauksesta: ”Koskee selvästi myös Suomea”

Kesäkuussa puolestaan Putin vertasi Venäjän toimia Pietari Suuren aikaan, jolloin Venäjää hallinnut keisari laajensi keisarikuntaa muun muassa Baltian suuntaan. Putinin mukaan tosin Pietari Suuri ”palautti” Venäjälle alueita.

– Näyttää siltä, että myös meidän vastuullemme on langennut tämä palauttaminen ja vahvistaminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?