Taas yksi uusi tapaus – nimekkäiden venäläisten liike­miesten mystiset kuolemat hämmentävät

Venäläisten liikemiesten salaperäiset kuolemat herättävät kysymysmerkkejä. Osassa tapauksissa liikemiesten lisäksi kuolleena on löydetty myös perheenjäseniä.

Useita nimekkäitä venäläisiä liikemiehiä on kuollut viime aikoina hämäräperäisesti.

1.9. 19:30

Julkisuudessa on viime kuukausina raportoitu useiden venäläisten liikemiesten salaperäisissä oloissa tapahtuneista kuolemista.

Tuorein menehtynyt on öljy-yhtiö Lukoilin hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov, 67. Maganov kuoli pudottuaan niin kutsutun Kremlin sairaalan ikkunasta Moskovassa. Asiasta tuli tieto julkisuuteen torstaina.

Vladimir Putin ja Ravil Moganov vuonna 2019.

Lue lisää: Venäjän media: Lukoilin johtaja putosi sairaalan ikkunasta ja kuoli

Putoaminen tapahtui noin kello 7.30 torstaiaamuna. Maganov oli hoidettavana sairaalan 6. kerroksessa.

Uutistoimisto Tassin mukaan kyseessä olisi ollut itsemurha. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan itsemurhaa ei voi sulkea pois. Ren-tv:n lähteen mukaan tapahtumapaikalta ei kuitenkaan ole löydetty minkäänlaista mahdollista itsemurhaviestiä.

Lue lisää: Venäläinen liikemies löytyi ammuttuna uima-altaastaan – epäilyttävissä olo­suhteissa kuolleiden oligarkkien määrä paisuu

Maaliskuun alussa Lukoilin hallitus otti kantaa Venäjän hyökkäyssotaa eli niin kutsuttua ”erikoisoperaatiota” vastaan.

Lukoilin nettisivuilla julkaistiin kannanotto, jossa kehotettiin lopettamaan sotatoimet Ukrainassa. Kannanotossa sanottiin myös, että yhtiö ilmaisee huolensa Ukrainan traagisten tapahtumien vuoksi ja esittää syvän osanottonsa kaikille, joita tragedia on kohdannut.

Ainakin viisi kuolleista henkilöistä on venäläisen energiayhtiö Gazpromin tai sen tytäryhtiöiden entisiä tai nykyisiä edustajia.

Heinäkuun alussa venäläinen liikemies Juri Voronov, 61, löytyi epäilyttävissä oloissa ammuttuna lähellä Pietaria sijaitsevan huvilansa uima-altaasta.

Voronovin ruumiin läheltä löytyi pistooli, ja hänellä oli ampumahaava päässä. Altaan pohjassa oli useita hylsyjä.

Poliisi sanoi, että valvontakameroiden tallenteiden perusteella kukaan ulkopuolinen ei ollut mennyt taloon tai poistunut talosta heinäkuun 1. päivän jälkeen. Voronovin on arvioitu kuolleen 3. ja 4. heinäkuuta välisenä yönä. Aseen omistajaa ei ole saatu selville.

Voronov oli perustaja ja toimitusjohtaja Astra-Shipping-yrityksessä, jolla oli sopimuksia Gazpromin kanssa Arktisella alueella.

Voronovin vaimon kerrotaan väittäneen, että Voronov alkoi juoda sen jälkeen, kun hän menetti paljon rahaa ajauduttuaan riitoihin liikekumppanien ja urakoitsijoiden kanssa.

Muidenkin liikemiesten kuolemien ympärillä pyörii runsaasti kysymysmerkkejä.

Heidän joukossaan oli Gazprom Invest -yhtiössä kuljetuspalveluiden johtajana työskennellyt Leonid Shulman, joka löytyi huvilansa kylpyhuoneen lattialta ranteet auki viillettyinä tammikuun lopussa. Tapahtumapaikalta löydettiin itsemurhaviesti, ja tapausta tutkitaan itsemurhana.

Leonid Shulman.

Vain noin kuukausi Shulmanin kuoleman jälkeen kuolleena löytyi Aleksandr Tjuljakov. Gazpromin ylimpään johtoon kuulunut Tjuljakov löytyi hirttäytyneenä samasta huvilakylästä kuin Shulman.

Aleksandr Tjuljakov.

Myös Tjuljakovin kerrotaan kirjoittaneen itsemurhaviestin. Venäjän mediassa miehen arvioitiin joutuneen pahoinpitelyn kohteeksi ennen kuolemaansa.

Vasili Melnikov.

Liikemies Vasili Melnikov löydettiin kuolleena perheensä kanssa Venäjän viidenneksi suurimmassa kaupungissa Nizhni Novgorodissa maaliskuun lopussa.

Melnikov omisti lääketieteellisen MedStorm-nimisen yrityksen.

Venäjän viranomaisten mukaan 43-vuotias mies, 41-vuotias nainen sekä 10- ja 4-vuotiaat lapset löytyivät puukotettuna asunnosta 23. maaliskuuta.

Viranomaiset eivät yhdistäneet liikemiehen nimeä tapaukseen, mutta uhrien iät ja tapahtumapaikka täsmäävät sanomalehti Kommersantin julkaisemien tietojen kanssa.

Tapauksessa tutkittiin muun muassa sitä mahdollisuutta, että perheen isä murhasi lapsensa ja vaimonsa ja teki sen jälkeen itsemurhan.

Vladislav Avajev.

Gazprombankin entinen johtaja Vladislav Avajev löytyi kuolleena huhtikuun puolivälissä Moskovassa sijaitsevasta asunnosta. Uutistoimisto Tassin mukaan 51-vuotias Avajev olisi surmannut luksusasunnossaan itsensä, vaimonsa ja teini-ikäisen tyttärensä.

Uutistoimiston mukaan kuolleen perheen löysi heidän vanhin tyttärensä, joka ei ollut saanut heihin yhteyttä.

Sergei Protosenja (toinen oikealta), Protosenjan vaimo (oik.) ja tytär löytyivät kuolleena perheen kakkoskodista Espanjasta. Protosenjan poika (vas.) hälytti paikalle poliisin, kun ei saanut yhteyttä perheeseensä.

Vain päivä Avajevin kuoleman jälkeen Venäjän toiseksi suurimman maakaasuyhtiön Novatekin johdossa aiemmin työskennellyt Sergei Protosenja, 55, löytyi kuolleena kakkoskodistaan Barcelonasta. Novatek on tehnyt yhteistyötä Gazpromin kanssa.

Protesenjan lisäksi asunnosta löytyivät surmattuina liikemiehen vaimo ja 18-vuotias tytär. Protosenjan on uskottu surmanneen perheenjäsenensä ja sitten itsensä.

Lähteiden mukaan Protosenjan vaimon ja tyttären ruumiista löytyi väkivallan merkkejä. Naisten ruumiit löytyivät perheen kodin sisältä. Protosenjan ruumis taas löytyi kodin puutarhasta.

Perheen poika, joka ei ollut Espanjassa kuolemien aikaan, uskoo perheen isän joutuneen murhan kohteeksi.

Asunnosta ei löytynyt itsemurhaviestiä, eikä Sergei Protosenjan sormenjälkiä löytynyt kirveestä tai veitsestä, joita viranomaiset pitävät tekoaseina.

Aleksandr Subbotin.

Energiayhtiö Lukoilin entinen johtaja Aleksandr Subbotin, 43, menehtyi mystisesti toukokuussa. Subbotinin kerrottiin kuolleen epäiltyyn rupikonnamyrkytykseen.

Subbotinin väitetään kuolleen kellarissa sen jälkeen, kun hän oli parannellut krapulaansa paikallisen shamaaniparantajan käsissä. Krapulaa hoidettiin rupikonnan myrkyllä.

Hoidosta vastannut shamaaniparantaja oli Subbotinille entuudestaan tuttu.

Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen sanoi Ilta-Sanomille toukokuussa, että liikemiesten kuolemista on vaikea tehdä tarkkoja päätelmiä.

– Kukaan ei pysty sanomaan, mihin nämä liittyvät. Aika näyttää, onko taustalla vaikuttanut raha tai esimerkiksi poliittisen vallan eri blokkien ristiriidat, Tynkkynen puntaroi IS:lle.

Venäjän energiapolitiikka on vahvasti sidoksissa maan sisä- ja ulkopolitiikkaan. Energiasektorin johtajat nauttivat suuresta vallasta ja varallisuuksista ja ovat Tynkkysen mukaan tarkasti valittu joukko.

– Emme tiedä, onko joku heistä livennyt presidentti Vladimir Putinin konsensuksesta tai ollut esimerkiksi hyökkäyssotaa vastaan.

Tynkkynen kuvaili Putinin rakentamaa fossiilitalouden järjestelmää väkivallan kyllästämäksi.

– Se on osa sitä väkivaltaa, jota olemme 20 viime vuotta nähneet ja mitä Ukrainassa tällä hetkellä todistamme. Ja tämä on myös meihin liittyvä asia, koska olemme eurojemme kautta tukeneet Putinin väkivaltaista järjestelmää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?