Illalla tv:ssä: Tällainen nainen on kivenä Donald Trumpin kengässä tunnettu Nancy Pelosi

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on tehnyt pitkän poliittisen uran. Vaikka Pelosi on yksi Donald Trumpin näkyvimmistä kriitikoista, on hänen tarinansa monelle tuntematon.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi repi Donald Trumpin puheen helmikuussa 2020.

8.9.2022 15:31

Demokraattien konkaripoliitikko Nancy Pelosi, 82, on kolmen vuosikymmenten ajan ollut Yhdysvaltain politiikan keskiössä, alkuun miltei ainoana naisena ja lopulta historiallisesti ensimmäisenä naisena edustajainhuoneen puhemiehenä.

Pelosi on yksi maansa näkyvimmistä poliitikoista. Suomessa hänen tarinansa ei sen sijaan ole laajalti tunnettu, vaikka Pelosin nimi oli toistuvasti otsikoissa Donald Trumpin presidenttikaudella.

Helmikuussa 2020 Trump nöyryytti Pelosia edustajainhuoneen salissa muun muassa kieltäytymällä kättelemästä tätä. Trumpin päätettyä Kansakunnan tila -puheensa Pelosi vastasi ilkeilyyn repimällä kameroiden edessä liuskat, joille presidentin puhe oli kirjoitettu.

Lue myös: Nancy Pelosi on nainen, jota Trumpkin pelkää – ”Hän leikkaa pääsi irti etkä edes huomaa vuotavasi verta”, sanoo oma tytär

TV1:llä nähtävä Ulkolinja: Nancy Pelosin voima (Frontline: Pelosi's Power) sen sijaan nivoo Pelosin pitkän poliittisen uran taitavasti yhteen. Ääneen pääsevät tytär Christine Pelosin lisäksi niin poliitikot kuin politiikan toimittajat, jotka maalaavat vuonna 1987 kongressiin nousseesta Pelosista kuvan kovana ja määrätietoisena johtajana, joka ei hätkähtänyt edes loppiaisena 2021, kun Trumpia tukevat mielenosoittajat valtasivat kongressitalon ja mylvivät käytävillä Pelosin nimeä.

Nancy Pelosi on toiminut Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehenä tammikuusta 2019 lähtien. Hän toimi samassa tehtävässä myös vuosina 2007–2011.

– Näitähän voi käyttää aseena, elämäkerturi Susan Page sanoo Pelosin todenneen viitaten 10 sentin stilettokorkoihin, jotka hänellä on aina jalassaan.

Myöhemmin Pelosi syytti Trumpia väkivallan lietsomisesta, kutsui tätä vaaralliseksi sekopääksi ja vaati presidenttiä virkasyytteeseen.

Lue myös: Sarah Palinista tehtiin ”bimbo” ja nyt Kamala Harrisista tuli ”ilkeä” – näin Valkoiseen taloon pyrkineet naiset ovat joutuneet taistelemaan ennakkoluuloja vastaan

Kun Pelosi saapui kongressiin ensimmäisen kerran, oli 435 jäsenen joukossa vain 23 naista. Myös tuon ajan amerikkalainen yhteiskunta kuvataan naisia holhoavaksi. Nancy Pelosi oli kuitenkin tottunut valtaan, julkisuuteen ja miehiin ympärillään: isä toimi Baltimoren pormestarina ja perheen muut viisi lasta olivat poikia.

– Se maailma ei ole heikkohermoisille, Pelosi itse on täräyttänyt Washington D.C.:stä.

Vaikka Pelosista on kehkeytynyt aggressiivinen ja edistyksellinen symboli demokraateille ja sylkykuppi konservatiiveille, on hän jakanut mielipiteitä myös oman puolueensa sisällä. Tämän syksyn ounastellaankin siis olevan Pelosin viimeinen edustajainhuoneen nuijan varressa.

Lue myös: Nancy Pelosi on nainen, jota Trumpkin pelkää – ”Hän leikkaa pääsi irti etkä edes huomaa vuotavasi verta”, sanoo oma tytär

Kovasta maineestaan huolimatta viiden lapsen äiti ei kuitenkaan ole pelännyt tuoda toistuvasti esiin pehmeämpää puolta itsestään korostamalla äitiyden onnea.

– Lapset, lapset ja lapset, kuuluu Pelosin prioriteettilista ja syyt sille, miksi hän on hakeutunut politiikkaan.

Ulkolinja: Nancy Pelosin voima torstaina 8.9. Yle TV1 kello 22.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?