Pieleen mennyt sää­ennuste aiheutti potkut Unkarin meteorologisen palvelun johtajalle ja vara­johtajalle

Väärä sääennustus pilasi Pyhän Tapanin päivän juhlallisuudet ja johti meteorologisen palvelun johtajan ja varajohtajan potkuihin Unkarissa.

Tänä kesänä Ukrainassa on kärsitty historiallisesta kuivuudesta.

23.8. 19:46

Unkarin meteorologisen palvelun johtaja ja varajohtaja on irtisanottu työstään ”väärin” menneen sääennusteen vuoksi. Asiasta kertoo BBC.

Epäonniset tapahtumat saivat alkunsa viime viikon lauantaina, jolloin Unkarissa juhlittiin vuosittaiseen tapaan Pyhän Tapanin päivää. Tiedossa oli suuri ilotulitusnäytös.

Seitsemän tuntia ennen kaavailtua ilotulitteiden ampumista maan hallitus päätti siirtää tapahtumaa viikolla eteenpäin vedoten säävaroituksiin.

Meteorologisen palvelun ennustama rankkasade muutti kuitenkin suuntaansa viime metreillä. Se iski Unkarin itäosiin kiertäen täysin maan pääkaupungin.

Meteorologinen palvelu esitti julkisen anteeksipyynnön Facebook-sivuillaan sunnuntaina. Palvelu kirjoitti, että ”vähiten todennäköinen lopputulos” yllätti ja sään ennustamiseen liittyy aina epävarmuutta.

Päivitys ei vakuuttanut maan innovaatioministeri Laszlo Palkovicsia, joka antoi lähtöpassit sekä meteorologisen palvelun johtajalle että varajohtajalle.

Tapaus on herättänyt unkarilaisissa monenlaisia reaktioita.

Lähes 100 000 henkilöä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan ilotulitusten kieltämistä naapurimaa Ukrainassa käytävän sodan ja kotimaassa valloillaan olevien säästötoimien vuoksi.

Hallituksen kannattajat puolestaan olivat raivoissaan meteorologien ”kyvyttömyydestä” ja toivovat, että ilotulitus pystytään järjestämään sovitusti tulevana lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?