Putin lähetti Kim Jong-unille kirjeen

Vladimir Putin tahtoo laajentaa Venäjän ja Pohjois-Korean välistä yhteistyötä.

Kim Jong-un ja Vladimir Putin tapasivat ennen koronapandemiaa Vladivostokissa.

15.8. 13:40

Venäjän itsevaltainen presidentti Vladimir Putin muisti pohjoiskorealaista diktaattoria Kim Jong-unia maanantaina kirjeellä.

Maanantaina Pohjois-Koreassa juhlitaan Korean vapautuspäivää, koska Japanin joukot lähtivät Koreasta 15. elokuuta 1945.

Putin kirjoitti Kimille maiden laajentavan kahdenvälisiä suhteitaan yhteisin ponnistuksin, uutisoi pohjoiskorealainen uutistoimisto KCNA ja siihen pohjaten Reuters.

Putinin mukaan tiiviimmät suhteet hyödyttäisivät molempia maita ja vahvistaisivat Korean niemimaan ja Koillis-Aasian alueen turvallisuutta.

Kim lähetti Putinille vastavuoroisesti kirjeen, jossa hän sanoi, että maiden välinen ystävyys on perua siitä, kun Japani voitettiin toisessa maailmansodassa.

Kim kirjoitti, että sen jälkeen maiden välinen "strateginen ja taktinen yhteistyö, tuki ja solidaarisuus" on noussut uudelle tasolle, koska ne pyrkivät yhdessä torjumaan ”vihamielisten sotilasjoukkojen” uhkia ja provokaatioita.

KCNA ei tarkemmin avannut, mitä vihamielisiä joukot tarkoittavat, mutta se on tyypillisesti käyttänyt tätä termiä viittaamaan Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin.

Pohjois-Korea tunnusti Venäjän tukemat Donetskin ja Luhanskin separatistialueet omiksi valtioikseen heinäkuussa. Ukraina katkaisi välittömästi diplomaattiset suhteensa Pohjois-Koreaan.

Valtionjohtajat tapasivat vuonna 2019 Vladivostokissa, ja Kim ennusti tuolloin, että yhteistyö maiden välillä lisääntyy.

Pohjoiskorealaiset viettivät maanantaista juhlapäivää Kim Il-sungin ja Kim Jong-unin patsaiden edessä.

Myös Etelä-Koreassa juhlitaan maanantaina vapautuspäivää, mutta Etelä-Koreassa presidentti Yoon Suk-yeol on korostanut puheessaan sitä, miten tärkeää maan on parantaa suhteitaan Japanin kanssa.

Japani miehitti Korean keisarikuntaa vuodesta 1910 vuoteen 1945. Toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat maan kahtia 38. leveyspiirin kohdalta. Neuvostoliitto hallitsi pohjoista miehitysvyöhykettä, johon perustettiin vuonna 1948 Korean demokraattinen kansantasavalta. Korean sodassa Pohjois-Korea ylitti valloittaa myös niemimaan eteläosan, mutta Yhdysvallat liittyi etelän tueksi, eikä valloitus onnistunut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?