Kirjailija Salman Rushdieta puukotettiin useita kertoja – maksa vaurioitunut puukotuk­sessa, menettää toden­näköisesti toisen silmänsä

Kirjailijan oli määrä pitää luento, kun mies ryntäsi lavalle.

12.8. 18:21 | Päivitetty 13.8. 9:04

Kirjailija Salman Rushdie on joutunut hyökkäyksen kohteeksi New Yorkin osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Rushdien oli määrä pitää luento Chautauqua Institution -koulutuskeskuksessa, kun mies ryntäsi lavalle ja kävi Rushdien kimppuun.

Poliisi on vahvistanut, että 75-vuotiasta Rushdieta puukotettiin ainakin kerran kaulaan ja vatsaan, kertoo BBC. Poliisin mukaan Rushdie lennätettiin helikopterilla sairaalaan.

Noin kello kahdelta yöllä Suomen aikaa Rushdien agentti tiedotti, että Rushdie on hengityskoneessa eikä voi puhua. Agentin mukaan kirjailija menettää todennäköisesti toisen silmänsä. Hänen maksansa on vaurioitunut puukotuksessa. Myös kädessä olevat hermot ovat katki.

Myös tilaisuuden juontaja loukkaantui lievästi tilanteessa kasvoihinsa, ja hänet vietiin sairaalaan. Hän on päässyt jo pois sairaalasta.

Paikallinen poliisi ja FBI selvittävät motiivia, joka ei ole vielä tiedossa. Puukottajan henkilöllisyys on tiedossa. Epäilty on 24-vuotias newjerseyläinen mies. Vielä ei ole selvää, millaisella välineellä kirjailijaa puukotettiin.

Poliisin mukaan ennen tapahtumaa ei ollut tullut uhkauksia.

Eturivissä ollut Linda Abrams kertoi näkemästään New York Timesille.

– Tarvittiin suunnilleen viisi miestä kiskomaan hänet pois, ja hän jatkoi yhä puukottamista, Abrams kertoi.

– Hän oli aivan raivoissaan. Äärimmäisen vahva ja nopea.

CBS:n toimittaja John Nolen, jonka perheenjäseniä oli yleisössä, kertoo hyökkääjän iskeneen Rushdieta useita kertoja kaulan ja vartalon alueelle. Nolenin mukaan Rushdien kerrottiin nousseen ylös ja kaatuneen taaksepäin, kun hän yritti päästä pois tilanteesta. Useat ihmiset tulivat Rushdien avuksi, ja muut ottivat kiinni hyökkääjän.

AP:n kuvassa näkyy, kuinka Rushdieta hoidetaan lattialla. Miehen jalat on nostettu ylös.

Hyökkääjä saatiin paikan päällä otettua kiinni ja hän on poliisin hallussa.

New Yorkin kuvernöörin Kathy Hochulin mukaan paikalla ollut osavaltion poliisi syöksyi nopeasti Rushdien apuun ja pelasti kirjailijan hengen.

– On sydäntä särkevää saada tietää, että viimeisen tunnin aikana, merkittävän henkilön, Salman Rushdien, kimppuun hyökättiin lavalla New Yorkin länsipuolella juuri ennen kuin hänen oli määrä pitää puhe, Hochul sanoi.

– Hän on hengissä. Hänet on kuljetettu ilmateitse turvaan.

Useat tahot ovat tuominneet hyökkäyksen.

Britannian pääministeri Boris Johnson piti ”vastenmielisenä” sitä, että Rushdieta puukotettiin, kun hän ”harjoitti oikeuttaan, jota meidän ei koskaan pidä lakata puolustamasta”.

– Toivomme kaikki, että hän on kunnossa.

Myös Britannian muslimeita edustava järjestö Muslim Council tuomitsi hyökkäyksen.

– Sellainen väkivalta on aina väärin, ja tekijä pitää tuoda oikeuden eteen.

– Tämä väkivalta on järkyttävää ja vastenmielistä. Se on hyökkäys sanan- ja ajatuksenvapautta kohtaan, jotka ovat kaksi maamme ja Chautauqua Institutionin ydinarvoa, senaattori Chuck Schumer New Yorkin osavaltiosta puolestaan sanoi.

Rushdie on Intian Mumbaissa syntynyt kirjailija, jonka ensimmäinen teos Grimus julkaistiin vuonna 1975. Hänen toinen teoksensa Keskiyön lapset teki hänestä kuuluisan, ja hän voitti sillä arvostetun Booker-palkinnon.

Rushdie tunnetaan kuitenkin kenties parhaiten kirjastaan Saatanalliset säkeet, joka on ollut kielletty Iranissa vuodesta 1988, sillä kirjan väitettiin pilkkaavan islamia. Vuotta myöhemmin Iranin silloinen ylin johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini antoi fatwan, jossa hän määräsi Rushdielle kuolemantuomion. Iran on tarjonnut yli kolme miljoonaa euroa palkkioksi sille, joka surmaa Rushdien.

Rushdie asui tuolloin Britanniassa. Brittihallitus päätti asettaa Rushdien poliisin suojelukseen kirjailijan turvallisuuden varmistamiseksi.

BBC:n mukaan Rushdie piileskeli yhdeksän vuotta saatuaan tappouhkauksia kirjansa takia. Kirjan kääntämiseen osallistuneet joutuivat hyökkäysten kohteeksi, ja osa jopa tapettiin.

Khomeinin seuraaja, Iranin nykyinen ajatollah Ali Khamenei vahvisti vuonna 2005, että hänen edeltäjänsä antama fatwa oli yhä voimassa, muun muassa The Times uutisoi tuolloin.

Iranin hallitus on kuitenkin ottanut etäisyyttä Khomeinin fatwaan ja Rushdie on voinut elää suhteellisen avoimesti viime vuosina, Reuters kertoo.

Rushdie on myös jatkanut kirjojen kirjoittamista. Vuonna 2012 julkaistussa teoksessaan Joseph Anton: A Memoir hän kertoo oman näkemyksensä Saatanalliset säkeet -kirjan aiheuttamasta kohusta.

Vuonna 2007 Britannian kuningatar Elisabet II löi Rushdien ritariksi. Nykyisiin Rushdie asuu Yhdysvalloissa.

Rushdie oli aiemminkin puhunut Chautauqua Institutionissa, joka tunnetaan kesäluentosarjastaan. Paikka sijaitsee New Yorkin osavaltiossa maaseudulla, vajaan 90 kilometrin päässä Buffalosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?