Trumpin kartanoon tehdystä kotietsinnästä uutta tietoa – media kertoo tiedonantajan vihjeestä

Sekä Wall Street Journal että CNN kertovat, että FBI olisi saanut vihjeen mahdollisesti salassa pidettävistä asiakirjoista Trumpin kartanossa.

11.8. 22:28

Yhdysvaltojen oikeusministeri Merrick Garland vahvisti torstaina, että Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin Mar-a-Lagon kartanoon Floridassa oli tehty kotietsintä. Garland myös sanoi hyväksyneensä henkilökohtaisesti sen, että kotietsintälupaa haetaan.

– Kotietsintäluvan antoi liittovaltion tuomioistuin, kun perusteena on todennäköinen syy, Grland sanoo.

  • Yllä olevalla videolla Garland kertoo kotietsinnästä.

Garlandin mukaan kotietsinnän hakemisesta ei päätetä kevyin perustein vaan yleisenä käytäntönä on ensisijaisesti suosia muita keinoja tiedon saamiseksi.

Garland sanoi, että oikeusministeriö on pyytämässä sekä kotietsintäluvan että Trumpin edustajille annetun kuitin julkaisemista. Kuitti kertoo, mitä kotietsinnän yhteydessä on päätynyt viranomaisten haltuun.

Muuten oikeusministeri oli niukkasanainen siitä, mitä tutkijat odottivat löytävänsä ja, miksi kotietsintään lopulta päädyttiin.

Wall Street Journal uutisoi aiemmin, että FBI päätyi tekemään kotietsinnän Mar-a-Lagoon, koska tiedonantaja oli kertonut, että salassa pidettäviä asiakirjoja saattaa yhä olla kartanossa.

Myös CNN uutisoi, että ainakin yksi todistaja olisi kertonut, että Mar-a-Lagossa olisi mahdollisesti vielä salassa pidettäviä asiakirjoja jäljellä.

CNN:n mukaan viranomaiset uskoivat myös, että jäljellä olleilla asiakirjoilla voisi olla vaikutusta kansalliseen turvallisuuteen.

New York Timesin mukaan Trump sai keväällä haasteen liittyen asiakirjoihin, joiden uskotaan olevan hänen hallussaan. Haaste osoittaa lehden mukaan, että oikeusministeriö yritti saada asiakirjoja ensin muuta kautta kuin kotietsinnän kautta.

Kahden lähteen mukaan tutkijat uskovat Trumpilla olevan yhä hallussaan salassa pidettäviä asiakirjoja, jotka ovat luonteeltaan niin arkaluontoisia ja kansalliseen turvallisuuteen liittyviä, että oikeusministeriön oli pakko toimia.

Mikäli väitteet tiedonantajan vihjeestä ja asiakirjojen luonteesta pitävät paikkansa, se ainakin osin selittää, miksi FBI päätyi kotietsintään.

Jo pitkään on tiedetty, että Trump vei Mar-a-Lagoon laatikoittain asiakirjoja hänen virkakautensa ajalta. Helmikuussa kansallisarkisto sai haltuunsa 15 laatikkoa, joissa oli muun muassa salassa pidettäviä asiakirjoja.

Kesäkuussa oikeusministeriön edustaja ja FBI:n agentit vierailivat Trumpin luona Floridassa ja keskustelivat entisen presidentin edustajien kanssa asiakirjoista, joita säilöttiin kartanon kellarin varastohuoneissa. Trumpin edustajille sanottiin, että asiakirjojen pitäisi olla paremmassa turvassa, jolloin varastohuoneeseen hankittiin lukko. Tapaamisen on kuitenkin uutisoitu sujuneen ongelmitta.

Maanantainen kotietsintä tulikin yllätyksenä Trumpille ja hänen edustajilleen.

– Tehtyäni yhteistyötä asianomaisten valtion virastojen kanssa, tämä ennalta ilmoittamatta tehty ratsia kotiini ei ole tarpeellinen eikä sopiva. He jopa murtautuivat kassakaappiini, Trump kommentoi etsintää.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland vahvisti torstaina, että Trumpin kiinteistöön oli tehty kotietsintä. Hän sanoi oikeusministeriön pyytävän tuomioistuinta julkaisemaan kotietsintäluvan ja siitä annetun kuitin, jossa kuvaillaan, minkälaisia esineitä ja asiakirjoja otettiin haltuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?