Sulavat jäätiköt ovat paljastaneet jo kolme tragediaa Alpeilla

Sveitsissä ennätysvauhtia sulavilta jäätiköiltä on löytynyt hiljattain muun muassa vuonna 1968 pudonnut lentokone.

Sveitsissä jäätiköt sulavat nyt ennätysvauhtia. Kuva Pers-jäätiköltä Pontresinasta Sveitsistä.

11.8. 20:30

Kovaa vauhtia sulavien jäätiköiden alta Sveitsin Alpeilta on lähiviikkoina paljastunut vuosia vanhoja salaisuuksia. Retkeilijät ovat hiljattain löytäneet vuoristosta kahden ihmisen jäänteet ja vuosikymmeniä kateissa olleen lentokoneen hylyn, kertoo brittilehti The Guardian.

Kaksi ranskalaista vaeltajaa löysi ihmisen luita Chessjen-jäätiköltä Valais’n kantonin eteläosasta 3. elokuuta. Britannia Hut -retkeilymajan vartija Dario Andenmatten kertoi lehdelle, että luut löytyivät sellaisen polun läheisyydestä, joka ei ole ollut käytössä noin kymmeneen vuoteen. Hänen arvionsa mukaan luuranko kuuluu henkilölle, joka on kuollut joko 1970- tai 1980-luvulla. Luuranko nostettiin jäätiköltä helikopterilla sen löytymispäivänä.

Toinen retkeilijöiden löytämä ruumis löytyi Sveitsin Valais’sta heinäkuun viimeisellä viikolla. Jäänteet olivat Stockji-jäätiköllä Matternhornin vuorella Zermattista. Valais’n poliisin mukaan ruumiin tunnistaminen dna-analyysin avulla on edelleen kesken.

Lisäksi vuoristo-opas löysi elokuun ensimmäisellä viikolla lentokoneen hylyn Jungfraun ja Mönchin vuorien läheisyydestä. Lentokone oli pudonnut Aletsch-jäätikölle vuonna 1968. Koneessa olleiden matkustajien ruumiit löydettiin turman jälkeen, mutta koneen hylky oli pysytellyt piilossa vuosikymmenten ajan.

Guardianin mukaan poliisi ylläpitää listaa Alppien alueella kadonneista ihmisistä. Sen mukaan yli 300 ihmistä on kadonnut alueella vuoden 1925 jälkeen.

Yksi kadonneista on saksalainen miljardööri Karl-Erivan Haub, joka katosi huhtikuussa 2018. Haub toimi Tengelmann-konsernin toimitusjohtajana. Hän ei palannut takaisin sovittuun paikkaan sen jälkeen, kun hän oli mennyt laskettelemaan rinnealueen ulkopuolelle. Haub julistettiin kuolleeksi vuonna 2021.

Yksi ruumiin löytäneistä retkeilijöistä kertoi kuitenkin sveitsiläiselle Blick-lehdelle, että heidän löytämänsä vainajan vaatteet olivat ”80-luvun tyyliin” neonvärisiä.

Alpeilla jäätiköt sulavat nyt ennätysvauhtia. Tutkijat ovat tarkastelleet, kuinka paljon lunta sataa talvella ja kuinka paljon kesällä sulaa jäätä. Näin he ovat saaneet selville, kuinka paljon jäätikkö pienenee vuoden aikana.

Morteratsch-jäätikkö pienenee noin viiden sentin verran päivittäin.

Tänä kesänä Alpeilla on ollut kaksi suurta helleaaltoa. Vuoristokylässä Zermattissa mitattiin lähes 30 astetta heinäkuussa.

Yleensä vesi jäätyy Alpeilla 3 000–3 500 metrin korkeudessa, mutta helleaallon aikana jäätymispiste oli 5 184 metrin korkeudella.

Kymmenessä vuodessa Alpeilla lämpötila nousee noin 0,3 asteen verran. Alppien jäätiköistä voi hävitä yli 80 prosenttia nykyisiin jäätikköihin verrattuna, jos kasvihuonepäästöjen määrä kasvaa edelleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?