Kommentti: FBI:n koti­etsintä Trumpin kartanoon nostattaa hyytäviä kysymyksiä – mikä oikeutti yllätys­iskun?

Kotietsintä on myös bensaa liekkeihin maan poliittisessa kahtiajaossa, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

9.8. 19:33

Kukaan ei ole lain yläpuolella.

Syytön kunnes toisin todistetaan.

Viranomaisille pitää taata rauha tutkia ja myös Donald Trumpille reilu mahdollisuus puolustautua.

Siinä muutama kliseinen hokema, joita tosin ei kuultu, kun liittovaltion poliisi FBI teki kotietsinnän Yhdysvaltain entisen presidentin Floridan-kartanoon.

Näistä hokemista on kuitenkin paikallaan muistuttaa hetkellä, jolloin Yhdysvaltain poliittista tilannetta ravistelee jälleen yksi dramaattinen käänne.

On syytä pitää jalat maan pinnalla: Trump tuskin joutuu vielä toviin konkreettisesti puolustautumaan yhtään miltään, sillä mahdolliset syyteprosessit vievät aikaa.

Tilanne jatkuu samanlaisena kuin tähän asti: erilaisista epäilyistä Trumpia vastaan on huhuttu siitä lähtien kun hän jätti virkansa, mutta juuri mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Liittovaltion viranomaiset eivät tyypilliseen tapaansa pukahda mitään.

Nyt tiedämme Trumpin ja hänen lähipiirinsä omista ilmoituksista ja median saamista vahvistuksista, että kotietsintä liittyy epäilyihin, että Trump olisi ominut itselleen tai käsitellyt väärin presidentillisiä asiakirjoja.

Vaikka asiaan liittyy samalla absurdeja paljastuksia, kuten papereiden repimisiä ja vessapyttyyn heittämisiä, kyse ei pohjimmiltaan ole pilipalisyytöksistä, sillä rangaistus voi olla jopa vankeustuomio.

Tämä ei kuitenkaan voi olla koko totuus.

Mikä voi olla syy kotietsintään?

Oikeudellisia seuraamuksia Trumpille viivyttää myös vaikea rajanveto siitä, mitä entinen presidentti saa tehdä ja mitä ei. Mihin asti aiemman viranhaltijuuden suomat presidentilliset erioikeudet ulottuvat tai loppuvatko ne lainkaan?

Asian hähmäisyys ei poista sitä, että Trump-saagan tuorein käänne on erittäin merkittävä.

Se todistaa ensinnäkin sen, että maan oikeusministeriö todella on ex-presidentin perässä. Trumpin presidenttikauden jälkeen oli pitkään spekuloitu, eikö ylimmällä oikeusviranomaisella ole kanttia tutkia Trumpin puuhia poliittisten seurausten pelossa? Nyt saatiin vastaus: kyllä on.

Kyseessä on oikeastaan voitto sekä poliittiselle että oikeusjärjestelmälle. Nyt testataan niiden rajoja.

On esitetty, että Yhdysvaltain presidentin valtaoikeudet olisivat monessa asiassa liian laajat ja mahdollistaisivat hyväksikäytön. Parhaassa tapauksessa niihin saadaan Trump-prosessin myötä jotain tolkkua. Ei voi olla niin, että presidentti voi tehdä mitä vain eikä kukaan valvo tai rankaise vaikka kyse olisi lainvastaisuuksista.

Samalla FBI:n kotietsintä Trumpin kotiin ja poliittiseen päämajaan viestii jostain, joka kirvoittaa kylmiä väreitä.

Olisiko FBI ja oikeusministeriö lähtenyt näin radikaaliin ja riskialttiiseen temppuun kevein perustein tai pelkästään asiakirjojen pelastamisperustein?

Tuskin.

Mitä ihmettä Trumpin kartanosta uskottiin löytyvän, että viranomaiset ovat valmiita ottamaan sontamyrskyn päälleen ja nöyryyttävät Trumpin kaltaista persoonaa? Millä luvan myöntänyt tuomari on vakuutettu yllätysiskun tarpeellisuudesta?

Onko taustalla paljon vakavampi rikosepäily, kuten pelko salaisten asiakirjojen luovuttamisesta eteenpäin? Tai jotain vielä rankempaa?

Trumpin vastausta odotellessa

Valitettavasti kotietsintä on myös bensaa liekkeihin maan poliittisessa kahtiajaossa.

Trumpin kätyrit tuomitsevat sen banaanivaltiomeiningiksi ja törkeäksi yksityisyyden loukkaukseksi. On totta, että jos kotietsinnän perusteet ovat heikot, FBI:n sietääkin saada runtua.

Trumpin tukijoita lietsotaan myös laajempaan vastakkainasetteluun hokemalla, että jos he voivat tehdä näin ex-presidentille, kuvitelkaa mitä he voivat tehdä sinulle.

Trump politisoi kotietsinnän aloittamalla varainkeruun sen varjolla. Republikaanijohtaja uhkaili oikeusministeriä uuvuttavalla tutkinnalla FBI:n ja ministeriön toiminnasta, jos puolue saa enemmistön haltuunsa edustajainhuoneessa ensi vuonna.

Kosto elää, kuten kaikessa mitä Yhdysvaltain politiikassa nykyisin tapahtuu.

Jälleen on vaaksan lähempänä uumoiltu kauhukuva, että oikeat aseet kaivetaan esiin osapuolten linnakkeissa.

Kotietsinnän ajoitus saattaa olla Trumpille itselleen viimeinen pisara, ja hän ilmoittaa presidenttiehdokkuudestaan vuoden 2024 vaaleissa pian. Se olisi hänen yksioikoisessa mielessään todennäköisesti juuri oikeanlainen vastaus FBI:lle.

Jos Yhdysvalloissa näyttikin jonkin aikaa siltä, että Trump oli luisumassa sivurooliin omassa puolueessaan ja poliittisessa keskustelussa, niin nyt hän on tekemässä paluuta.

Loppuviimein tuorein käänne Trump-saagassa voikin osoittautua päähenkilölle eduksi. Amerikkalaiset, ja varsinkin Trumpin kannattajat, suhtautuvat valtiovaltaan epäluuloisesti, ja Trump voi saada kotietsintäkohusta vain lisää nostetta.

Ja itselleen sopivan syyn toimia jatkossakin kaikkia normeja ja lakeja halveksien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?