Joe Biden allekirjoitti Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin

Naton jäsenvaltioista 23 on vahvistanut Suomen ja Ruotsin Nato-liittymispöytäkirjat.

9.8. 18:47 | Päivitetty 9.8. 22:37

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti tiistai-iltana Suomen aikaa viralliset paperit Yhdysvaltain vahvistuksesta Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle eli liittymispöytäkirjan ratifioinnin.

Yhdysvaltain senaatti päätti viikko sitten keskiviikkona hyväksyä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin lähes yksimielisesti äänin 95–1.

Lue lisää: ”Suomi on taistelijoiden maa” – Yhdys­valtain senaatissa kuultiin pitkä puheen­vuoro talvi­sodasta, Simo Häyhästä ja Molotovin cocktaileista

Kaikkien Naton 30 jäsenvaltion tulee ratifioida Suomen liittymispöytäkirja omien menettelyjensä mukaisesti eli vahvistaa suostumus uusille Nato-jäsenille.

Tähän mennessä 23 Nato-maata on ratifioinut Suomen liittymispöytäkirjan. Joukossa ovat Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Britannia, Italia, Kanada, Ranska, Saksa ja Viro.

Espanja, Kreikka, Portugali, Slovakia, Turkki, Tshekki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet liittymispöytäkirjaa. Monessa maassa asian käsittelyä jatketaan parlamentin kesätauon jälkeen.

Naton jäsenvaltiot allekirjoittivat keväällä Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjan, minkä jälkeen Suomesta ja Ruotsista tuli Naton tarkkailijajäseniä heinäkuussa.

Kunkin maan täytyy kuitenkin lisäksi ratifioida liittymispöytäkirja eli tavallisesti saada parlamentin vahvistus sille.

Kun ratifiointiprosessi on tullut jokaisessa maassa päätökseen, Naton pääsihteeri eli Jens Stoltenberg kutsuu Suomen liittymään Pohjois-Atlantin sopimukseen eli Naton peruskirjaan.

Suomessa valtioneuvosto antaa eduskunnalle hallituksen esityksen liittymissopimuksen hyväksymisestä ja voimaan­saattamisesta. Eduskunta käsittelee esityksen ja hyväksynee sen.

Tämän jälkeen Suomen presidentti hyväksyy ja vahvistaa sopimuksen voimaansaattamista koskevan lain. Liittymissopimus tulee voimaan, eli Suomesta tulee Naton täysjäsen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?