Silminnäkijät: Suuria räjähdyksiä venäläisessä lento­tuki­kohdassa Krimillä

Paikalliset kertovat voimakkaista räjähdyksistä ja synkistä savupilvistä venäläisen lentotukikohdan luona Krimin niemimaalla.

9.8.2022 17:28

Paikalliset silminnäkijät ovat kertoneet Reutersille suurista räjähdyksistä ja suurista synkistä savupilvistä läntisellä Krimin niemimaalla lähellä venäläistä Novofedorivkan sotilaslentotukikohtaa.

Paikalta väitetysti kuvatuissa videoissa, joista osa oli julkaistu sosiaalisessa mediassa ja kuvattu läheisiltä turistirannoilta, näkyi savupilvi. Videoita ei voitu heti todentaa. Sotilasasiantuntija Rob Leen Twitterissä jakamassa videossa näkyy, miten räjähdyksen jälkeen taivaalle nousee synkkä sienipilvi.

Kaksi silminnäkijää kertoivat Reutersille ainakin 12:sta voimakkuudeltaan vaihtelevasta räjähdyksestä minuutin aikana noin kello 15.30 paikallista aikaa. Kolme räjähdystä oli erityisen voimakkaita, ja ne aiheuttivat kipinöitä ja savua.

Noin puoli tuntia myöhemmin nähtiin uusi räjähdys, jota silminnäkijät kuvailivat kaikista kovimmaksi. Läheisessä Sakyn kaupungissa soivat sireenit.

Krimin venäläinen kuvernööri Sergei Aksjonov sanoi Telegram-kanavallaan käyneensä alueella ja että ”olosuhteita selvitetään”.

Aksjonovin neuvonantaja vahvisti, että räjähdyksiä oli tapahtunut, mutta kieltäytyi kommentoimasta mahdollista syytä, kertoivat venäläiset uutistoimistot.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo, että alueen terveysministeriön mukaan alueelle lähetettiin pelastuspalveluja.

Paikalliset kertoivat Reutersin mukaan ruuhkista rannikolta poispäin johtavilla teillä.

Silminnäkijät ovat kertoneet Reutersille suurista räjähdyksistä ja suurista synkistä savupilvistä läntisellä Krimin niemimaalla lähellä venäläistä Novofedorivkan sotilaslentotukikohtaa.

Venäjä vuokrasi vuosikymmeniksi Ukrainalta Sevastopolin laivastosataman, jossa sen Mustanmeren laivasto sijaitsee. Vuonna 2014 Venäjä liitti koko Krimin niemimaan itseensä, mitä useimmat muut maat eivät tunnustaneet.

Krim on toistaiseksi säästynyt voimakkailta pommituksilta ja tykistötaisteluilta, joita on käyty muilla Itä- ja Etelä-Ukrainan alueilla 24. helmikuuta jälkeen, jolloin presidentti Vladimir Putin määräsi Venäjän asevoimat Ukrainaan – mukaan luettuna joitakin niemimaalla olevia joukkoja.

Oikaisu 9.8.2022 kello 17.59: Venäjä liitti vuonna 2014 koko Krimin niemimaan itseensä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?