Pekka Toveri: Venäjän hyökkäys hyytyi lähes täysin – yksi selitys ylitse muiden

Venäjän hyökkäys Ukrainassa on lähes täysin seis ja armeijan eteneminen on lähes täysin hyytynyt. Venäjän armeijan iskukykyä on nakertanut Yhdysvaltojen Ukrainalle toimittamat HIMARS-raketinheitinjärjestelmät.

9.8. 15:37

Venäjän eteneminen Itä-Ukrainassa Donbasin alueella on sodan viime viikkojen aikana hyytynyt. Monilla Donbasin alueilla Venäjän armeija ei ole edennyt edes kolmea kilometriä viimeisen kuukauden aikana. Venäjän hyökkäys kohti Bakhmutin kaupunkia on sen menestyksekkäin akseli Donbasissa, mutta silläkin suunnalla Venäjä on edennyt vain 10 kilometriä.

Venäjän hitaasta edistymisestä Itä-Ukrainassa kertoo muun muassa Britannian puolustusministeriö Twitter-tilillään.

Venäjän armeijan hyökkäyksen pysähtyminen niin idässä kuin etelässä johtuu pääasiassa HIMARS-raketinheitinjärjestelmistä, arvioi pääesikunnan ex-tiedustelupäällikkö Pekka Toveri ISTV:n Ukraina-studiossa.

– HIMARSien vaikutus selittää sitä hyvin suurilta osin. Ei yksi asejärjestelmä sotaa ratkaise, mutta kyllä sillä tässä tapauksessa aika merkittävä vaikutus on ollut siihen, että Venäjän armeijan eteneminen Donbasissa hyytyy, Toveri sanoo.

Venäjän hyökkäys Ukrainassa on perustunut ylivoimaiseen tykistöön. Joidenkin lähteiden mukaan Venäjä on ampunut jopa 50 000–60 000 kranaattia päivittäin ukrainalaisten asemiin. HIMARSien avulla ukrainalaiset ovat pystyneet tuhoamaan venäläisten ammusvarastoja, Toveri selittää.

– Venäläiset eivät ole enää pystyneet toimittamaan tykistön ampumatarvikkeita tuliasemiin, eikä ole kyennyt antamaan tulitukea. Avoimista tietolähteistä, kuten Nasan kuvista näkyy, että Venäjän tulenkäyttö on romahtanut. Heidän hyökkäyksensä hyytyi siihen, kun massiivista tulenkäyttöä ei pystytty enää jatkamaan.

Samaan aikaan Venäjä on joutunut siirtämään joukkojaan Donbasista länteen, kun Ukraina on tehnyt pieniä vastahyökkäyksiä kohti Venäjän valtaamaa Hersonia.

Ukraina on saanut Yhdysvalloilta 16 HIMARS-raketinheitinjärjestelmää. Maanantaina Yhdysvallat lupasi toimittaa niitä lisää. Tarkasti GPS-ohjatut järjestelmät yltävät 80 kilometrin päähän.

Toverin tietojen mukaan kaikki Ukrainan saamat HIMARS-järjestelmät ovat toiminnassa. Ukraina on ilmoittanut, että se tarvitsisi ainakin sata vastaavaa raketinheitinjärjestelmää. Yhdysvalloilla ei kuitenkaan todennäköisesti ole sellaista määrää toimittaa. Valloitettujen alueiden takaisinvaltauksessa tarvitaan asejärjestelmien lisäksi hyvin koulutettuja joukkoja. Siitä huolimatta amerikkalaisten toimittamilla laveteilla on merkitystä.

– Sanoisin niin, että HIMARS katkaisee Venäjän hyökkäyksen selkärangan. Esimerkiksi Donbasissa Venäjä menetti ammustarvikevarastonsa, eikä ole kyennyt pitämään samaa tulenkäyttöä yllä.

Toveri suhtautuu epäillen Venäjän väitteisiin, joiden mukaan Venäjä olisi tuhonnut jo kuusi HIMARS-raketinheitinjärjestelmää.

– Venäjän ilmoituksen mukaan Ukrainan asevoimat on jo täysin tuhottu. Heidän puheissaan saattaa olla pikkaisen lisää. He eivät ole pystyneet antamaan mitään todisteita väitteillensä.

Venäjän on vaikea tuhota HIMARSeja, koska heidän komentoketjunsa toimii niin hitaasti. Venäjä haluaa Iranilta Bayraktarin kaltaisia lennokkeja, jotta se pystyisi tuhoamaan niitä.

– Se osoittaa Venäjän asevoimien teknologista kykyä, että he eivät pysty mitään tällaista itse tuottamaan, Toveri huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?