Yhdysvaltain oikeus­ministeriölle satelee syytöksiä korruptiosta – näin Trumpin tukijat raivostuivat koti­etsinnästä

Trump käynnisti varainkeruukampanjan sen jälkeen, kun hänen Floridan kartanoonsa tehtiin maanantaina ratsia.

9.8. 16:13

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tukijat raivostuivat maanantaisesta kotietsinnästä.

Liittovaltion poliisi FBI teki kotietsinnän Trumpin Floridassa sijaitsevalle Mar-a-Lago-kartanolle maanantai-iltana paikallista aikaa.

CNN:n lähteiden mukaan etsintä koskee asiakirjoja, joita Trump on mahdollisesti ottanut lainvastaisesti mukaansa Valkoisesta talosta ja vienyt Floridaan.

Lue lisää: Tämän vuoksi FBI iski Trumpin kartanoon – entiseltä apulais­johtajalta dramaattinen arvio

Trump kuvaili ratsiaa ”hyökkäykseksi” ja syytti FBI:ta muun muassa hänen kassakaappiinsa murtautumisesta.

– Tällainen hyökkäys voisi tapahtua vain rikkinäisissä kehitysmaissa. Valitettavasti Amerikasta on nyt tullut yksi niistä maista, korruptoitunut ennennäkemättömällä tasolla, Trump sanoi lausunnossaan.

Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartano sijaitsee Palm Beachissa, Floridassa.

Trumpin mukaan etsintä ei ollut ”tarpeellista tai sopivaa”. Hän syytti demokraatteja oikeusjärjestelmän käyttämistä aseenaan häntä vastaan.

– On selvää, että anonyymit ja poliittisesti motivoituneet hallituksen lähteet käyttävät aseenaan normaalia ja rutiininomaista prosessia levittääkseen valeuutisia, sanoi Trumpin tiedottaja Taylor Budowich.

Trumpin esimerkkiä seuraten useat republikaanit ovat julkisesti syyttäneet demokraatteja ja oikeusministeriötä korruptiosta ja entiseen presidenttiin kohdistuvasta vainosta.

Yksi heistä on kongressin republikaaniryhmän johtaja Kevin McCarthy, joka kertoi Twitterissä ”nähneensä tarpeeksi”.

– Oikeusministeriö on saavuttanut sietämättömän aseellisen politisoinnin tilan, McCarthy kirjoitti.

McCarthy uhkasi republikaanien tulevan valvomaan kyseistä osastoa ja tutkimaan asian perusteellisesti. Hän kohdisti viestinsä erityisesti maan oikeusministeri Merrick Garlandille.

– Oikeusministeri Garland, suojele asiakirjojasi ja tyhjennä kalenterisi.

Republikaanipuolueen kansallisen komitean puheenjohtaja Ronna McDaniel syytti tilanteesta demokraatteja, jotka ovat hänen mukaansa itse lukemattomia kertoja rikkoneet lakia ja väärinkäyttäneet valtaa.

– Absoluuttinen valta korruptoi täysin. [...] Demokraatit jatkavat byrokratian aseistamista republikaaneja vastaan. Tämä ratsia on törkeä, McDaniel kirjoitti viestissään.

Myös Etelä-Dakotan kuvernööri Kristi Noem kuvaili ratsiaa oikeusministeriön poliittiseksi aseeksi.

– He ovat olleet presidentti Trumpin kimpussa tämän ollessa kandidaatti, presidentti ja nyt entinen presidentti. Rikosoikeusjärjestelmän käyttäminen tällä tavalla on epäamerikkalaista, Noem kirjoitti.

Etelä-Carolinaa edustava Lindsey Graham nosti esille, että marraskuussa järjestettäviin kongressin välivaaleihin on enää 100 päivää.

– Tällaisen tutkinnan järjestäminen entiselle presidentille näin lähellä vaaleja on enemmän kuin ongelmallista, Graham kirjoitti Twitterissä.

Hän kirjoitti Trumpin todennäköisesti nousevan presidentiksi jälleen vuonna 2024.

– Kukaan ei ole lain yläpuolella. Lain pitää olla poliitikkojen yläpuolella.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsen Ronny Jackson osoitti syyttävällä sormella FBI:ta.

– Tänä iltana FBI:sta tuli virallisesti ihmisten vihollinen, Jackson kirjoitti.

Myös monet kansalaiset osoittivat tukeaan entiselle presidentille ja kerääntyivät Mar-a-Lago-kartanoa vastapäätä sijaitsevalle tielle Floridassa, uutisoi The New York Times.

Monilla oli mukanaan Trumpin nimellä ja kuvilla varustettuja lippalakkeja ja lippuja, jotka olivat peräisin vuoden 2020 vaalikampanjoinnista.

Trump on yrittänyt kääntää tukijoidensa raivon hyödykseen ja käynnisti kotietsintään vedoten heti varainkeruukampanjan. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Tiistaiaamuna hän jakoi myös uuden kampanjatyylisen videon Truth Social -kanavallaan julistaen, että ”paras on vielä tulossa”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?