FBI teki ratsian Donald Trumpin kartanoon

Donald Trumpin mukaan FBI murtautui ratsian yhteydessä hänen kassakaappiinsa.

Donald Trump pitää ratsiaa oikeusjärjestelmän väärinkäyttönä.

9.8. 3:45 | Päivitetty 9.8. 8:09

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin mukaan FBI on tehnyt ratsian hänen Floridassa sijaitsevaan Mar-a-Lago-kartanoonsa.

Trumpin mukaan FBI murtautui hänen kassakaappiinsa. FBI on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa Reutersille. Oikeusministeriö ja Valkoinen talo eivät ole suostuneet kommentoimaan asiaa CNN:lle. Virkamiehen mukaan Valkoista taloa ei ollut tiedotettu etsinnästä.

CNN:n tietojen mukaan ratsia koskee asiakirjalaatikoita, joita Trump on mahdollisesti ottanut mukaansa Valkoisesta talosta ja tuonut Floridaan. Näiden joukossa saattaa olla salaiseksi luokiteltuja dokumentteja. AFP:n mukaan Trump otti mukaansa ainakin 15 laatikkoa hallituksen asiakirjoja Floridaan.

Lain mukaan asiakirjat olisi Trumpin presidenttikauden päätyttyä pitänyt luovuttaa, mutta ne oli viety Mar-a-Lagoon.

Donald Trumpin Mar-a-Lago-kartano sijaitsee Palm Beachissa, Floridassa.

Trump suivaantui kotietsinnästä.

– Tehtyäni yhteistyötä asianomaisten valtion virastojen kanssa, tämä ennalta ilmoittamatta tehty ratsia kotiini ei ole tarpeellinen eikä sopiva. He jopa murtautuivat kassakaappiini, Trump kommentoi lausunnossaan.

BBC:n tietojen mukaan Trump ei ollut ratsian aikana paikalla asunnollaan vaan New Yorkissa. FBI oli tullut tiloihin kotietsintäluvan turvin.

BBC:n mukaan etsintälupa edellyttää liittovaltion tuomarin allekirjoitusta. Lainvalvojilla tulee tällöin olla takeita siitä, että etsinnässä löytyisi todistusaineistoa rikoksesta.

Trump vertasi ratsiaa Watergate-skandaaliin ja syytti siitä "vasemmistoradikaaleja", jotka yrittävät estää häntä asettumasta ehdolle tuleviin presidentinvaaleihin.

Helmikuussa Kansallisarkisto, joka on Yhdysvalloissa valtion alainen virasto, pyysi oikeusministeriötä tutkimaan Trumpin virallisten asiakirjojen käsittelyä. Yhdysvaltain presidenttien on lain mukaan siirrettävä kaikki kirjeensä, työasiakirjansa ja sähköpostinsa kansallisarkistoon.

Viranomaiset syyttävät Trumpin laittomasti tuhonneen useita asiakirjoja ja kertovat, että osa niistä olisi täytynyt teipata ehjäksi. Trump on aiemmin kiistänyt väitteet ja kutsunut niitä ”valeuutisiksi”.

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltain kansallisarkisto haki jo helmikuussa 15 laatikollista Trumpin viemiä asiakirjoja ja ”muita esineitä” Mar-a-Lagosta. Asiakirjojen joukossa oli lehden mukaan esimerkiksi Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välistä kirjeenvaihtoa ja presidentti Barack Obaman Trumpille jättämä kirje.

Osa tuolloin löydetyistä asiakirjoista luovutettiin Yhdysvaltain kongressitalon valtausta tutkivalle edustajainhuoneen komitealle, kertoo Washington Post.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?