Kaukainen tähti olikin makkaraviipale

Ranskalainen fyysikko jakoi kuvan, jota väitti James Webb -teleskoopin otokseksi Proxima Centauri -tähdestä. Todellisuudessa kuvassa olikin mausteinen chorizo-makkara.

Avaruuden on sanottu haisevan kärähtäneeltä pihviltä, mutta chorizo-makkaran tuoksua ei kosmoksesta kuitenkaan vielä ole havaittu.

8.8. 4:05

Elämän ja olemassaolon sekä meitä ympäröivän maailmankaikkeuden ihmeellisyys havainnollistuu usein silloin, kun osaamme katsoa, millaiset kosmiset mittasuhteet ympäröivät hyvin pieniä ja arkisiakin asioita.

Esimerkki: kun katsoo ilmakuvia öisten suurkaupunkien valorihmastoista, voi nähdä ihmiskehon hermoratoja. Tai kun katsoo valovuosien päästä otettuja avaruusvalokuvia kaukaisista tähdistä, voi nähdä makkaraviipaleen.

Tai toisinpäin. Ranskalaisen fyysikon Étienne Kleinin avaruushassuttelu lähti nimittäin internetissä hieman erikoiselle kierteelle, kun hän jakoi ”yksityiskohtaisen” kuvan Aurinkoa lähimpänä olevasta tähdestä, 4,2 valovuoden päässä lymyävästä Proxima Centaurista.

Kuvaa väitettiin tuliterän James Webb -teleskoopin otokseksi. Se on kaikkien aikojen tehokkain avaruudessa operoiva teleskooppi. Ihmiskunta sai nauttia viime jouluna avaruuteen laukaistun avaruuskameran ensimmäisistä kuvista heinäkuun puolivälissä.

Yksityiskohtainen fyysikko Kleinin jakama valokuva totta vie on. Proxima Centauri on tunnetusti punainen kääpiötähti, joten mitäpä muutakaan kuvassa voisi olettaa olevan. Siinä näkyy hurjistuneen helakka, punainen kiekko pohjattomassa mustuudessa. Ympyrän sisällä myllertää vaaleampia alueita kuin hillittömän kuuman taivaankappaleen pinnalla pyörivän fotosfäärin plasmassa.

– Uusia maailmoja paljastuu joka päivä, Klein ihasteli ranskankielisessä twiitissään.

Totuus löytyy kuitenkin reilua neljää valovuotta lähempää – tarkemmin ottaen espanjalaisesta keittiöstä.

Klein kävi sittemmin pehmentelemään puheitaan ja paljasti, että mustassa tyhjyydessä loistava punakka pyörylä on kyllä tulinen, mutta kaukaista taivaankappaletta mahdollisesti mausteisempi. Chorizo-makkaran viipaleita ei nimittäin fyysikon mukaan ulkoavaruudesta löydy.

– Eräiden kommenttien perusteella koen velvollisuudekseni täsmentää, että tämä twiitti, jossa näytetään väitetty kuva Proxima Centaurista, oli vitsi, hän twiittasi.

– Nykykosmologian mukaan mitään espanjalaiseen leikkeleeseen liittyvää esinettä ei ole olemassa muualla kuin maapallolla.

Taustalla näkyvä mustuus saattaa siis olla avaruuden sijasta leikkuulauta, pöytä tai muu alusta.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Avaruus­teleskooppi James Webb on upea saavutus, jonka havainnoista myös yleisö voi nauttia

Klein täsmensi, että oli tarkoittanut makkarakuvansa etupäässä hyväntahtoiseksi varoitukseksi. Kaikkea liian uskomattomalta näyttävää ei hänestä siis kannata tarkistamatta uudelleentwiitata.

– Opettakaamme olemaan varovaisia niin auktoriteettiasemien argumenttien kuin tiettyjen kuvien spontaanin kaunopuheisuuden suhteen, fyysikko sanaili tilillään.

Kosmisesta kepposesta ja sen jälkiseurauksista uutisoi muun muassa CNN.

Hupailunsa herättämää hämmennystä hyvittääkseen fyysikko Klein julkaisi Twitter-tilillään myös tämän kuvan 500 miljoonan valovuoden päässä olevasta Kärrynpyörägalaksista, joka sentään ihan oikeasti on James Webb -teleskoopin ottama.

Täysin aurinkotuulesta temmattuja eivät ranskalaisfyysikon kulinaariset mielleyhtymät kuitenkaan ole. Avaruudella on nimittäin jonkinlainen ”ominaishaju”, jota monet astronautit ovat kutsuneet ”metalliseksi” ja sanoneet sen muistuttavan hieman kärähtäneen pihvin hajua.

Avaruus tarjoilee aromeja myös jälkiruokaan. Linnunradan sydämestä löytyy nimittäin kaasupilvi, joka maistuu vadelmalta. Pilven tuoksu muistuttaa taasen rommia, eli avaruus tarjoilee halukkaille myös päivällisryypyt. Kenties kyseistä menua terävine drinkkeineen tarjoillaan ”ajan ja materian lopussa” sijaitsevassa ”viiden tähden” Milliways-ravintolassa, josta tieteiskirjailija Douglas Adams kertoi Linnunradan käsikirja liftareille -eepoksessaan.

Nämä erikoiset tosiasiat johtuvat erilaisista avaruudessa leijuvista kemiallisista yhdisteistä. Tähtitieteilijät löysivät Linnunradan keskustasta etyyliformiaattia, joka tuottaa myös vadelmille niille maun. Kyseinen kemikaali sattuu myös tuoksumaan rommilta.

Avaruudessa leijuvia polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä puolestaan löytyy ainakin tupakansavusta, auton pakokaasuista sekä palaneesta lihasta. Siksi monet astronautit ovat kuvailleet liian ahkeran grillaamisen tuoksuvan ”avaruudelta”.

Tämän lisäksi avaruudesta voi aistia odöörejä ainakin hevosen virtsasta, manteleista, mädistä kananmunista ja viinietikasta.

Chorizo-makkaran tuoksua ei avaruudesta ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi havaittu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?