Uhriluku Gazassa noin 30, Israel kiistää iskeneensä alueelle

Israelin armeija varoitti lauantaina, että se voi jatkaa ilmaiskujaan Gazan alueelle viikon ajan.

7.8. 0:08 | Päivitetty 7.8. 11:55

Israel jatkoi ja laajensi perjantaina alkanutta hyökkäystään Gazaan lauantaina.

Gazan palestiinalaisalueilla puhjenneiden yhteenottojen uhrimäärä on noin 30, kertovat palestiinalaisten terveysviranomaiset. Haavoittuneita on yli 200. Israel kiistää kuitenkin tehneensä uusia iskuja alueelle.

Kuolleiden joukossa on kuusi lasta. Israel kiistää tehneensä uusia iskuja alueelle, jolla lapset saivat surmansa. Israelin mukaan uhrit kuolivat, kun palestiinalaisten äärijärjestön raketin laukaisu epäonnistui ja se putosi Gazan puolelle Jabalian alueella.

Gazan viranomaisten mukaan uhreja tuli lisää Israelin aggression takia.

Israelin armeija varoitti lauantaina, että se voi jatkaa ilmaiskujaan Gazan alueelle viikon ajan. Israelin mukaan sen oli pakko iskeä Gazaan, koska Islamilainen jihad -äärijärjestö oli valmistelemassa hyökkäystä Israeliin lähipäivinä.

Palestiinalaiset jihadistit ovat vastanneet Israelin hävittäjien iskuihin rakettitulella.

Palestiinalaisviranomaisten lausunnoista ei käynyt täysin selväksi, kuinka monta lasta kuoli Jabaliassa lauantaina. Viranomaiset olivat aikaisemmin kertoneet viisivuotiaan tytön kuolleen Israelin perjantain iskussa Gazaan.

Israelin armeija ilmoitti lauantaina eliminoineensa Islamilaisen jihadin ylimmän johdon Gazassa kaksi päivää kestäneissä iskuissaan.

Muun muassa Islamilaisen jihadin ylimmän komentajan Khaled Mansourin on kerrottu olleen iskujen kohteena.

Mansourin kuolemasta ei ole saatu toistaiseksi vahvistusta, mutta pelastustyöntekijät ovat olleet kaivamassa paikalla, jossa Mansourin kerrottiin joutuneen iskun kohteeksi.

Israelin armeijan operatiivisen osaston päällikkö Oded Basiok sanoi AFP:lle lähetetyssä lausunnossa, että koko "Islamilaisen jihadin sotilassiiven ylin johto Gazassa on eliminoitu".

Gazassa alueen ainoa voimalaitos jouduttiin sulkemaan lauantaina polttoainepulan vuoksi, paikallisen sähköyhtiön edustaja kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Voimalaitos suljettiin viisi päivää sen jälkeen, kun Israel oli lopettanut hyödykkeiden toimittamisen Gazaan.

Sähköyhtiön mukaan voimalaitoksen sulkeminen vaikuttaa kaikkiin julkisiin palveluihin ja tärkeisiin laitoksiin ja pahentaa humanitaarista tilannetta Gazassa.

Aikaisemminkin välittäjänä toimineen Egyptin viranomaiset kertoivat lauantaina, että pyrkimykset saada aikaan tulitauko osapuolien välille alkoivat heti sen jälkeen kun konflikti alkoi. Egyptin mukaan Islamilaisen jihadin neuvotteluryhmä olisi mahdollisesti saapumassa Kairoon vielä lauantain aikana.

Israelin armeija sanoo, ettei se vielä tässä vaiheessa ole halukas neuvotteluihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?