Kiina vetäytyy yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa ilmaston­muutos­kysymyksessä sekä muilla osa-alueilla

Aiemmin Kiina ilmoitti asettaneensa pakotteita Taiwanissa vierailleelle Nancy Pelosille.

Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa suututti Kiinan. Maa aloitti ensin järeät sotaharjoitukset Taiwanin lähivesillä ja sanoutui nyt irti yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa.

5.8. 13:46 | Päivitetty 5.8. 14:32

Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiina vetäytyy yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa usealla osa-alueella, mukaan lukien ilmastonmuutoskysymyksessä.

Maat olivat luvanneet työskennellä yhdessä nopeuttaakseen ilmastotoimia tällä vuosikymmenellä ja tapaavansa säännöllisesti ”ilmastokriisin ratkaisemiseksi”.

Kiina hyllyttää myös yhteistyön rikollisuuden kitkemiseksi, meriturvallisuusneuvottelut sekä neuvottelut maahanmuutto- ja huumepolitiikkaan liittyvistä asioista Yhdysvaltojen kanssa.

Aiemmin ministeriö ilmoitti asettaneensa pakotteita Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehelle Nancy Pelosille tämän Taiwanin-vierailun takia.

Lue lisää: Kiinan ulkoministeriö asetti pakotteita Nancy Pelosille

Kiinan ulkoministeriön mukaan Pelosi vierailullaan ”sekaantui vakavasti Kiinan sisäisiin asioihin ja heikensi vakavasti Kiinan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta”. Kiinan mukaan pakotteet koskevat Pelosia sekä hänen perhettään.

Kiina on ennenkin asettanut pakotteita useille Yhdysvaltojen viranomaisille, jotka ovat ottaneet esille Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia Hongkongissa sekä uiguurien kohtelusta Xinjiangin alueella, kertomatta mihin toimenpiteisiin pakotteet johtavat.

Samaan aikaan myös Kiinan torstaina alkaneet massiiviset sotaharjoitukset Taiwania ympäröivällä merialueella ovat jatkuneet intensiivisesti.

Useat Kiinan sota-alukset ja -koneet rikkoivat Taiwanin aluerajaa ylittämällä maiden välisen keskilinjan Taiwaninsalmella, kertoi Taiwanin puolustusministeriö perjantaina.

Lue lisää: Näin tylysti Kiina saartoi Taiwanin – massiivisissa sota­harjoituksissa useita alue­loukkauksia

Aluerajoista ei ole sovittu virallisesti, mutta Kiina noudatti niitä vielä muutama vuosi sitten.

Sotaharjoitusten on Kiinan mukaan määrä kestää sunnuntaille.

Itä-Aasiassa sijaitsevan Taiwanin asema on kiistelty. Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.

Taiwanista Etelä-Koreaan sekä Japaniin matkannut puhemies Pelosi sanoi perjantaina, ettei Yhdysvallat anna Kiinan eristää Taiwania.

–  Olemme alusta asti sanoneet, että meidän edustamisemme täällä ei ole tarkoitus muuttaa vallitsevaa tilaa täällä Aasiassa (tai) vallitsevaa tilaa Taiwanissa, Pelosi sanoi toimittajille Tokiossa.

Massiiviset sotaharjoitukset on koettu uhkaavina myös muissa alueen maissa. Japani kertoi torstaina, että Kiinan sotaharjoituksissa ampumia ballistisia ohjuksia oli pudonnut myös Japanin talousalueelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?