Putinin tiedottaja: Jos Suomi rajoittaa viisumeita, Venäjä reagoi erittäin kielteisesti

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tiistaina Moskovassa, että Suomen mahdollinen päätös rajoittaa venäläisturistien viisumeiden saantia johtaisi vastatoimiin Venäjältä.

Dmitri Peskov kertoi toivovansa, että Suomi ei rajoita venäläisten turistien viisumeiden saantia.

26.7. 14:26 | Päivitetty 26.7. 18:03

Venäjän presidentin Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov on vastannut kysymykseen Suomen mahdollisista aikeista rajoittaa venäläisturistien viisumeiden saantia.

Peskovin mukaan Moskova tulee reagoimaan äärimmäisen kielteisesti ja Venäjä ryhtyy vastatoimiin, mikäli niin tapahtuisi.

– Venäjä reagoi tähän erittäin negatiivisesti. Mutta mikäli me oikein ymmärrämme, tätä ei ole vielä pantu toimeen käytännössä ja toivomme, että niin ei käykään, Peskov sanoi.

– Mutta tietenkin mitkä tahansa tällaiset toimet Venäjän kansalaisia kohtaan johtavat vastatoimiin, vastareaktioon, Peskov sanoi Kommersantin mukaan.

Helsingin Sanomat kertoi asiasta Suomessa ensin. Viisumikysymyksen Peskoville oli esittänyt HS:n toimittaja online-tiedotustilaisuudessa.

Peskovin mukaan Moskovassa ei suljeta pois myöskään sitä mahdollisuutta, että Euroopan unionin tasolla tehdään päätös keskeyttää Schengen-viisumeiden antaminen venäläisille.

Peskovin mukaan tämä liittyy siihen, että länsipoliitikoilla on yhä vähemmän keinoja painostaa Venäjää, joten ”tehdään yhä enemmän epärationaalisia, järjettömiä ja vaikeasti selitettäviä päätöksiä”.

– Me emme voi sulkea pois tunteella tehtäviä päätöksiä. Se olisi erittäin huono asia ja johtaisi välittömästi vastareaktioon, Peskov sanoi mahdollisiin viisumirajoituksiin viitaten.

Peskov ilmoitti myös Kremlissä toivottavan, ”että vastustajillamme säilyy edes hiukkasen selväpäistä ajattelua”.

Venäjän ulkoministeriön konsuliosaston johtaja Ivan Volynkin sanoi Tassin haastattelussa, että Venäjä varautuu mahdollisuuteen, että viisumeiden myöntäminen keskeytetään venäläisille koko Schengen-alueen laajuudella.

Volynkin muistutti, että tällä hetkellä Latvia, Liettua, Puola, Tshekki ja Viro ovat käytännössä jo keskeyttäneet viisumeiden annon venäläisille. Venäjä toivoo hänen mukaansa silti yhä, että järki voittaa Euroopassa ja mahdollisuus keskinäiseen matkustamiseen säilyy puolin ja toisin.

– Jos Schengen-viisumit joutuvat kiellon alle, Venäjä ryhtyy kehittämään kahdenvälistä yhteistyötä sopimaan kykenevien eurooppalaisten maiden kanssa, diplomaatti ilmoitti Tassin mukaan.

Venäjän ulkoministeriö on kertonut julkisuuteen, että se käy parhaillaan neuvotteluja 18 maan kanssa mahdollisista viisuminhelpotuksista venäläisille.

Venäjä ei ole kertonut kaikkia maita nimeltä, mutta näiden joukossa ovat ainakin Kiina ja sen erityishallintoalue Hongkong, Malesia sekä joitakin valtioita Latinalaisesta Amerikasta ja Karibialta.

Artikkelia on päivitetty uusilla tiedoilla useita kertoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?