Mediat: Puolet Ruotsin taistelu­lentäjistä lopettamassa työnsä syksyllä – ”Tämä romuttaa koko ilmavoimat”

Taustalla on Ruotsin ilmavoimien työtaistelutilanne, joka on saanut suuren joukon lentäjiä joko irtisanoutumaan tai anomaan virkavapaata.

Suomen ilmavoimien Hornet-lentäjät harjoittelivat yhdessä Ruotsin Gripen -lentäjien kanssa Gotlannin saaren Visbyn tukikohdassa vuonna 2016.

15.7. 8:06

Ruotsissa taistelulentäjien määrä uhkaa vähentyä puolella, kun syksy koittaa.

Lentäjien etujärjestön puheenjohtaja Per-Martin Sternevin mukaan jopa puolet nykyisistä taistelulentäjistä voi poistua kokonaan tai tilapäisesti työtehtävistään.

Suurin osa tästä joukosta on pyytänyt päästä virkavapaalle. Osa on myös irtisanoutunut. Ruotsalaismedia Aftonbladetin mukaan kyseessä olisi lentäjien tekemä protesti.

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsissa on noin sata aktiivista taistelulentäjää. Tarkkaa lukumäärää ei kerrota julkisuuteen.

Tilanteen taustalla on Ruotsin puolustusvoimissa pitkään jatkuneet erimielisyydet. Erimielisyyttä on herättänyt muun muassa eläkeiän nosto ja palkkaus. Vuonna 2016 lentäjien eläkeikää nostettiin 12 vuodella.

Pitkään lentäjät pääsivät eläkkeelle 55-vuotiaina, mutta uuden sopimuksen mukaisesti eläkkeelle pääsee vasta 67-vuotiaana.

SVT:n mukaan lentäjien luotto johtoon on alhainen kiristyneen tilanteen vuoksi.

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan ei ole vaikutusta lentäjien määrän vähenemiseen. Lentäjät ovat pyytäneet päästä virkavapaalle ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Sternevi suhtautuu skeptisesti Ruotsin ilmavoimien tulevaisuudennäkymiin.

– Olemme menettäneet kokemusta ja kykyä, jota ei voi korvata uusien rekrytointien avulla. Tämä romuttaa koko ilmavoimat, sanoo puheenjohtaja Dagens Nyheterille.

Sternevin mukaan suurimmat riskit liittyvät juuri kokemuksen ja taitojen menettämiseen.

Ruotsin puolustusvoimilla on haasteita saada täytettyä lentäjiensä rivejä. Ihmisiä eroaa nopeampaa tahtia kuin Ruotsi ehtii rekrytoida ja kouluttaa uusia.

Ruotsin ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström myöntää Ruotsin puolustusvoimien blogissa, että tilanne on kriisiytynyt.

– Olemme epävarmassa tilanteessa, kriisissä. En tarkoita maailmantilannetta vaan henkilöstöämme ja etenkin pilottipuolta, jossa lomahakemukset ja irtisanomiset on vastaanotettu.

Hänen mukaansa Ruotsin puolustusvoimat seisovat muun yhteiskunnan rinnalla sen suhteen, että työuria on tarpeen pidentää.

Edström myös vetoaa lentäjiin, jotta he antaisivat ilmavoimille vielä vuoden aikaa kääntää tilanne parempaan suuntaan. Hän kirjoittaa blogissa pitävänsä tilannetta erittäin huolestuttavana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?