Kolme ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut ammuskelussa Kööpen­haminassa

Kolme ihmistä on kuollut Kööpenhaminan kauppakeskusammuskelussa sunnuntaina. Kolme henkeä on kriittisessä tilassa.

3.7. 19:58 | Päivitetty 4.7. 9:19

22-vuotias mies ampui sunnuntaina useaa ihmistä Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Mies avasi tulen kello 17.30 paikallista aikaa Field’s-nimisessä kauppakeskuksessa, jossa surmansa sai kolme ihmistä.

Paikallinen poliisipäällikkö Sören Thomassen kertoi yöllä kahden aikaan pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että uhrien joukossa oli nelikymppinen mies ja kaksi nuorta henkilöä, mies ja nainen. Useita ihmisiä on haavoittunut. Kolme heistä on kriittisessä tilassa.

Poliisi sai ensihälytyksen kello 18.37 Suomen aikaa. Poliisi pidätti epäillyn tekijän lähellä moottoritien liittymää kolmetoista minuuttia myöhemmin, kello 18.48.

Soren Thomassen

Epäilty on syntyperäinen tanskalainen mies.

Poliisi ei sulje pois useamman tekijän mahdollisuutta, vaikka mikään ei viittaa siihen.

– Ennen kuin meillä on täysi varmuus, että epäiltyjä tekijöitä on vain yksi, olemme korkeimmassa hälytysvalmiudessa, Thomassen sanoi.

Ampujan motiiveista ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen, mutta poliisin mukaan terrorismin mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Vangitsemisoikeudenkäynti pidetään maanantaina. Miestä epäillään ainakin taposta, mutta lisäsyytteitä voi olla vielä tiedossa.

Kööpenhaminan poliisi tutkii osana tutkintaa neljää Youtubessa olevaa videota, kertoo tanskalaislehti Jyllands-Posten. Videoilla näkyy nuori mies, joka poseeraa kiväärin ja käsiaseen kanssa. Videot ladattiin Youtubeen perjantaina.

Poliisi vahvistaa lehdelle, että tutkijat tutkivat aineistoa ja työskentelevät laajasti motiivien etsinnässä. Poliisi ei kuitenkaan kommentoi, onko videoilla esiintyvä mies identtinen pidätetyn 22-vuotiaan kanssa.

Kööpenhaminan poliisi pitää seuraavan lehdistötilaisuutensa maanantaina kello 9 Suomen aikaa.

Poliisi otti kiinni ammuskelusta epäillyn ostoskeskuksen alueella.

Kööpenhaminassa oleva Maximilian von Renteln kertoi Ilta-sanomille sunnuntai-iltana, kuinka hän oli matkalla Amagerin saarella sijaitsevaan Field’s-kauppakeskukseen, kun hän huomasi kymmenien ihmisten juoksevan itkien ja huutaen pois kauppakeskuksesta.

– En tajunnut mistä oli kyse. Ihmisiä tuli lisää ja lisää, joten vaistomaisesti lähdin itsekin juoksemaan poispäin. Matkalla kysyin, mitä on tapahtunut, ja paikalla ollut henkilö kertoi, että siellä on ammuskeltu ja ihmisiä on haavoittunut, von Renteln kuvailee Ilta-Sanomille.

Von Renteln juoksi bussiin suunnatakseen takaisin hotellilleen. Matkaan lähtenyt bussi pysäytettiin, ja kulkuvälineeseen ilmestyi von Rentelnin mukaan viidestä kuuteen aseistautunutta poliisia.

Poliisit käskivät matkustajia nostamaan kätensä ylös, ja suuntasivat bussin perälle. He tarkastivat takana istuneen miehen repun ja poistuivat paikalta.

Noin kello 19.30 von Rentelnin hotellin pihassa näytti rauhalliselta. Vain hieman aikaisemmin poliisit olivat ajelleet hotellin edessä ollutta tietä edestakaisin.

Laulaja Harry Stylesin oli määrä esiintyä Kööpenhaminan Royal Arenalla sunnuntai-iltana. Royal Arena sijaitsee vain noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Field’s-kauppakeskuksesta. Konsertti päädyttiin perumaan.

Poliisi tiedotti Twitterissä, että konserttia odottaneet lapset voivat saada halutessaan psykologista kriisiapua.

IS:n toimittaja Noora Knapp oli menossa konserttiin, jonka oli määrä alkaa kello 20 paikallista aikaa. Alkamisaikaa siirrettiin aluksi eteenpäin tunnilla.

Knappin mukaan osa ihmisistä oli jo ehtinyt konserttipaikalle. Läsnäolijoille ilmoitettiin aloitusajan venymisestä ja tieto kiiri vielä matkalla olleiden korviin.

– Muutamat, jotka ovat kävellen liikenteessä, ovat lähteneet poispäin areenalta. He itkevät hysteerisesti todennäköisesti pettymyksestä ja turhautumisesta. Liikenne konserttialueelle päin ei liiku lainkaan, Knapp kuvailee.

Knappin mukaan autot eivät liikkuneet lainkaan eteenpäin. Hän uskoo konserttipaikalle vievien teiden olleen suljettu, jottei alueelle päätyisi ylimääräisiä ihmisiä.

Knappin seurueineen oli tarkoitus suunnata Royal Arenalle metrolla, mutta poliisi oli katkaissut liikenteen joidenkin pysäkkien väliltä. Matkalta löytyi Harry Stylesin fani, jonka perheen kyydissä seurue pääsi jatkamaan matkaansa.

B.T. kertoo metroliikenteen olevan poikki matkustajille koko Amagerin saaren alueella. Metroja käytetään pelkästään konserttiyleisön kuljettamiseen pois paikalta.

Silminnäkijät raportoivat kokemuksiaan myös Ekstra Bladetille. Eräs silminnäkijä kertoo ihmisten virranneen sankoin joukoin ulos Field’sistä. Paikalle saapui nopeasti poliiseja.

Silminnäkijä kertoo kuulleensa laukauksilta kuulostavia ääniä läheltä kauppakeskuksen ravintola-alueelta.

Myös monet muut ovat ottaneet lehteen yhteyttä ja kertoneet vastaavanlaisia kokemuksia. Yksi heistä on Henrik, joka oli välikohtauksen sattuessa kauppakeskuksen toisessa kerroksessa.

– Istuimme ravintolassa toisessa kerroksessa ja yhtäkkiä näimme ihmisten juoksevan. Sitten kuulimme laukauksen, lähdimme juoksemaan ja piilouduimme keittiöön. Kuulimme, kun joku meni ohi ja ampui useita kertoja. Luulemme, että kuulimme viisi laukausta, mutta emme ole täysin varmoja, Henrik kertoo.

– Jonkin ajan kuluttua kuulimme palohälytyksen äänen ja pian meitä pyydettiin kaiuttimien kautta poistumaan rakennuksesta. Sitten juoksimme ulos, hän jatkaa.

Ekstra Bladet ei ole pystynyt vahvistamaan Henrikin henkilöllisyyttä.

Uutinen päivittyy.

Juttua oikaistu 3.7. kello 22.50 korjaamalla kuvaus konekiväärien kanssa liikkuneista poliiseista muotoon ”aseistautuneet poliisit”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?