Ajatushautomon mukaan Venäjä on valloittanut Lysytshanskin kaupungin – sota­historioitsija: "Synkkä päivä"

Ukrainan joukot ovat vetäytyneet Luhanskin maakunnan viimeisestä linnakkeesta Lysytshanskin kaupungista, kertoo ajatushautomo ISW.

Sodan rikki repimiä kerrostaloja Lysytshanskin kaupungissa kesäkuussa 2022.

3.7. 9:50

Ukrainan joukot joutuivat vetäytymään lauantaina Lysytshanskin kaupungista Itä-Ukrainassa, minkä seurauksena Venäjä valloitti kaupungin, kertoo ajatushautomo ISW.

Lysytshanskin valtaus merkitsee, että Luhanskin maakunnan viimeinen linnake on kaatunut.

– Venäjä on edennyt useisiin alueen kyliin ja taistelu Luhanskista on käytännössä ohi. Ukrainalaiset ovat ilmeisesti vetäytyneet alueelta onnistuneesti, sotahistorioitsija Emil Kastehelmi twiittaa.

– Synkkä päivä puolustajille, Kastehelmi jatkaa.

Venäjä valloitti kesäkuussa Lysytshanskin sisarkaupungin Severodonetskin.

Ajatushautomon mukaan lauantaina geopaikannettu kuvamateriaali näytti Venäjän joukkoja kävelemässä rennosti Lysytshanskin pohjois- ja kaakkoisosissa, mikä viittaa siihen, että kaupungissa on vähän tai ei lainkaan ukrainalaisjoukkoja.

Ukraina ei ole virallisesti ilmoittanut joukkojen vetäytymisestä, mutta Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Vadym Denysenko totesi epämääräisesti, että ”Venäjän joukot voivat suurella todennäköisyydellä vallata Lysytshanskin.”

Denysenkon mukaan Venäjän on vaikea edetä Donetskin alueella Slovjanskin ja Kramatorskin ohi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ukraina on puolestaan tehnyt yli 30 iskua Venäjän valtaaman Melitopolin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa. Asiasta kertoo maanpakoon lähtenyt kaupungin pormestari.

Myös venäläinen RIA-uutistoimisto kertoo, että Ukraina on iskenyt Melitopolissa alueelle, missä sijaitsee kaupungin lentokenttä. Uutistoimisto ei tarkentanut, mihin isku on osunut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?