Tutkijaryhmä selvitti Venäjän asevoimien kootut valheet – sama kaupunki vallattu jo neljästi, Ukrainan aseita tuhottu enemmän kuin niitä on

Miten tuhotaan vain neljäsosa sotilasajoneuvosta? Venäläinen tutkiva toimittajaryhmä kävi läpi kaikki maan puolustusministeriön tiedotteet ja listasi naurettavimmat väitteet.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov antoi torstaina lausunnon Venäjän poistumisesta Käärmesaarelta. Konashenkov on tullut tutuksi asevoimien toimien selittelijänä.

1.7. 16:35

Venäjän vetäytyminen Käärmesaarelta epäuskottavien selitysten kera ei ole ensimmäinen kerta, kun maan asevoimat jää kiinni jopa suoranaisesta valehtelusta.

Aiheesta on tuore, laaja selvityskin.

Venäläisen tutkivan journalismin sivusto Proekt kävi läpi kaikki maan puolustusministeriön tiedotteet sodan alusta lähtien ja löysi niistä todisteet käytännössä täysin keksityistä ”sotamenestyksistä”.

Venäjän asevoimien päätoiminen palturin puhuja on puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov, josta on varsinkin Ukrainassa tullut jo yleinen vitsailun kohde.

Igor Konashenkov, tuolloin vielä kenraalimajuri, puhui tiedotustilaisuudessa Moskovassa syyskuussa 2018. Alla olevalla videolla Konashenkov antoi ilmoitusta Käärmesaaresta torstaina.

Konashenkov ja hänen taustatiiminsä ministeriössä eivät tiedotustilaisuuksien perusteella vaikuta olevan kovin hyvin perillä Ukrainan maantieteestä tai yleensä matematiikasta.

Proektin mukaan puolustusministeriön tiedotteista ja tiedotustilaisuuksista löytyi muhkea tukku epäloogisuuksia.

Konashenkov vaikuttaa esimerkiksi luottavan kertomuksissaan siihen, että kuulijat eivät muista, mitä vieraita paikkakuntia hän on aiemmin maininnut.

Niinpä hän on kertonut 25 ukrainalaisen asutuskeskuksen valtaamisesta vähintään kahdesti.

Erityisen kovat taistelut ovat nähtävästi riehuneet Kreminnan kaupungissa, joka on Venäjän raporttien mukaan vallattu jo neljästi. Tosiasiassa Venäjä valtasi kaupungin huhtikuussa ja on pitänyt sen siitä lähtien.

Valtausten uudelleentoistamisella haluttaneen mahdollisesti luoda kuvaa hyvin sujuvasta ”erikoisoperaatiosta”.

Kerran ministeriö meni täysin sekaisin maantieteessään, kun Konashenkov 17. huhtikuuta raportoi erään pikkukylän valtauksesta Pavlogradin alueella. Sellaista aluetta ei kuitenkaan ole olemassa Ukrainassa.

Pavlogradin kaupunki kyllä on olemassa. Konashenkov kertoikin 23. toukokuuta ukrainalaiskoneen alas ampumisesta Harkovan alueella sijaitsevassa Pavlogradissa, vaikka todellisuudessa Pavlograd sijaitsee Dnipropetrovskin alueella.

Jossain vaiheessa Konashenkov, joka Proektin mukaan on 1980-luvulla opiskellut Ukrainassa, ilmeisesti huomasi itsekin tiedotteiden maantieteelliset harhalaukaukset ja teki johtopäätökset.

Raporttien mukaan hän on viime aikoina maininnut ylipäätään mitään paikkoja vähemmän.

Taistelu ”haamuja” vastaan

Proektin selvitys asettaa myös Venäjän ilmoitukset Ukrainan materiaalisista tappioista uuteen valoon. Selvityksen mukaan Venäjä vaikuttaa taistelevan Ukrainassa olemattomia haamuja vastaan, kuten Proekt muotoilee.

Tähän viikkoon mennessä Konashenkov on esimerkiksi kertonut Venäjän tuhonneen yhteensä 215 Ukrainan lentokonetta. Ukrainalla oli ennen sotaa vain 152 lentokonetta, ja huolimatta länsimaiden toimittamasta merkittävästä aseavusta yhtäkään lentokonetta se ei ole saanut ulkomailta koko sodan aikana.

Venäjä on yhteenlaskettuna pudottanut 84 Ukrainan Bayraktar-taistelulennokkia. Ukraina on hankkinut niitä Turkista vain 64, ja edelleen ne kiusaavat venäläisjoukkoja ohjuksillaan, tiedustelulla ja tulenohjauksella.

Bayraktar-lennokki on ollut Ukrainalle tehokas ase.

Ukrainan panssaroituja ajoneuvoja on Venäjän ilmoitusten mukaan tuhottu jo 3 800, vaikka ministeriön oman ilmoituksen mukaan Ukrainalla oli niitä ennen sotaa 2 416. Vaikka mukaan laskettaisiin arviolta 700 länsimaista saatua, matematiikka ei silti täsmää.

Numerot vaikuttavat Proektin mukaan päätyvän yksittäisiin tiedotteisiin kuin päähänpistoina, sillä jos laskee yhteen tuhotut kohteet, niitä on aina enemmän tai vähemmän kuin ministeriön itsensä ilmoittama kokonaisluku.

Säännöllisiä propagandan tuotteita tiedotuksissa ovat väitteet, joiden mukaan siviiliuhrit ovat aina Ukrainan syytä. Venäjä ei Konashenkovin kielenkäytössä myöskään koskaan vetäydy vaan ”uudelleenjärjestelee joukkoja ennakkosuunnitelman mukaisesti”.

Proektin mukaan Konashenkovilla on vakiintuneet termit myös vihollisen joukkojen sijoittelulle. Hänen jargoniinsa kuuluu puhua ”Ukrainan joukkojen ja kaluston keskitysalueista” sekä ”Ukrainan linnakkeista”.

Ukrainalaisjoukkoja moottorimarssilla Donbasin alueella 21. kesäkuuta.

Jälleen matematiikka kyseenalaistaa vahvasti Konashenkovin termit.

Sodan ensimmäisen sadan päivän aikana Venäjä oli ilmoitusten mukaan tuhonnut peräti 39 000 tällaista kohdetta. Kun lukua verrataan samana aikana ilmoitettuihin Ukrainan tappioihin, käy ilmi, että jokaisessa ”Ukrainan linnakkeessa” tai ”joukkojen keskitysalueella” oli onnistuttu surmaamaan yksi ukrainalaissotilas ja tuhoamaan neljäsosa yhdestä ukrainalaisesta sotilasajoneuvosta.

Igor Konashenkov, 56, on tehnyt sotilasuransa eri joukko-osastojen ja lopulta puolustusministeriön tiedottajana. Kesäkuussa hänet ylennettiin kenraaliluutnantiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?