Erdogan vaatii Ruotsia luovuttamaan 73 ”terroristia” – Ruotsin oikeusministeriltä napakka vastaus

Ruotsin oikeusministeri muistuttaa, etteivät poliitikot päätä sitä, kuka voidaan luovuttaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin (oik.) mukaan Turkki on sopinut Ruotsin kanssa 73:n ”terroristin” luovutuksesta. Vasemmalla Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson.

30.6.2022 20:38

Ruotsin oikeusministeri Morgan Johansson on antanut napakan vastauksen Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille, joka väitti Ruotsin luvanneen luovuttaa 73 ”terroristia” Turkkiin.

Johansson huomautti, että mahdollisista luovutuksista eivät päätä poliitikot vaan tuomioistuin.

– Ruotsissa riippumattomat tuomioistuimet noudattavat ruotsalaista lakia. Ruotsin kansalaisia ei luovuteta. Ei-ruotsalaiset voidaan luovuttaa muiden maiden pyynnöstä ainoastaan silloin, kun päätös on Ruotsin lain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukainen, Johansson sanoi Dagens Nyheterin mukaan.

Johanssonin mukaan viime kädessä asian tutkii korkein oikeus, jolla on myös veto-oikeus.

– Tämä järjestys on lukkoon lyöty. Ennen Erdoganin ulostuloa torstaina, lupauksia luovutuksista ei ollut nimetty aiemmin. Ruotsin ja Suomen mukaan luovutukset eivät ole olleet osana yhteisymmärrys­asiakirjaa.

Johanssonin mukaan asiakirjassa todetaan, että Ruotsi noudattaa luovutuksia koskevaa eurooppalaista yleissopimusta, jonka ovat Ruotsin lisäksi allekirjoittaneet myös Suomi ja Turkki. Kyseinen sopimus määrittää muun muassa, millä perustein rikoksesta epäilty voidaan luovuttaa.

Luovuttaminen ei ole esimerkiksi sallittu, jos luovutuspyynnön perusteena on poliittinen rikos tai, jos luovutuspyynnön tarkoituksena on asettaa henkilö syytteeseen tai rangaista häntä hänen rotunsa, uskontonsa, kansalaisuutensa tai poliittisen mielipiteensä takia.

Erdogan ei ollut tarkentanut, keitä Turkille hänen mukaansa luvatut 73 henkilöä ovat.

AFP uutisoi keskiviikkona Turkin aikovan esittää Suomelle, että Suomi luovuttaisi 12 terroristiksi epäilemäänsä ihmistä.

Lue lisää: AFP: Turkki vaatii Suomea ja Ruotsia luovuttamaan kymmeniä ”terrorismista epäiltyjä”

Turkki on aiemminkin pyytänyt Suomea luovuttamaan ihmisiä, joilla Turkin mukaan on kytköksiä terroristijärjestöksi luokiteltuun PKK-kurdijärjestöön tai vuoden 2016 vallankaappauksesta syytettyyn Gülen-liikkeeseen. Suomi ja Euroopan unioni eivät ole nimenneet Gülen-liikettä terroristijärjestöksi.

STT:n mukaan Suomi oli saanut vuosina 2019–2022 Turkilta kymmenen luovutuspyyntöä. Niistä Suomi oli ratkaissut seitsemän. Kahdessa tapauksessa Suomi luovutti pyydetyt henkilöt. STT:n läpikäymien asiakirjojen mukaan luovutusten taustalla ei vaikuttanut olevan viitteitä terrorismiin.

Sen sijaan esimerkiksi kahta henkilöä, jotka Turkin mukaan kuuluivat Gülen-liikkeeseen, ei luovutettu. Toinen henkilöistä oli saanut kotimaassaan pitkän vankeustuomion. Suomi ei kuitenkaan luovuta henkilöitä, joita syytetään rikoksesta, joka ei ole rikos Suomessa tai, jos rikoksen enimmäisrangaistus Suomessa olisi alle vuosi vankeutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?