Yhdysvaltojen tiedustelu: Tämä on nyt Putinin suunnitelma Ukrainassa

Yhdysvaltojen tiedustelutietojen mukaan Putinin tavoitteet eivät ole muuttuneet Ukrainan suhteen.

30.6. 22:41

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi Venäjän presidentti Vladimir Putinin haluavan yhä valloittaa suurimman osan Ukrainasta. Tieto perustuu Yhdysvaltojen tiedustelutietoihin.

Yhdysvaltalainen tiedusteluvirkamies Arvil Haines sanoo tämän todennäköisesti tarkoittavan sitä, että sota tulee pitkittymään entisestään.

Helmikuussa alkaneen sodan alussa Venäjä pyrki valtaamaan Ukrainan pääkaupungin Kiovan. Tämän epäonnistuttua maan joukot keskitettiin itäiselle rintamalle Donbassin alueelle maaliskuussa.

Hainesin mukaan Putin haaveilee yhä valtaavansa suuren osan Ukrainasta, mutta Venäjän armeijan kyky ei välttämättä riitä tavoitteen saavuttamiseksi.

– Näemme epäsuhdan Putinin lähitulevaisuuden sotilaallisten tavoitteiden sekä hänen armeijansa kapasiteetin välillä. Epäsuhdan hänen tavoitteidensa ja sen, mitä hänen armeijansa kykenee saavuttamaan, kesken, Haines sanoi.

Donbassin alueella Venäjä on edennyt hitaasti maaliskuusta lähtien. Hiljattain maa sai haltuunsa Severodonetskin kaupungin, josta käytiin pitkä taistelu.

Hainesin mukaan kuva sodasta on säilynyt synkkänä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sota jatkuu hitaana Venäjän jauhamisena.

Tiedusteluviranomainen toi esiin kolme erilaista vaihtoehtoa sodan kululle. Ensimmäinen on sama tilanne kuin nyt, jossa Venäjä etenee hitaasti ja raskaasti, ilman suurempia läpimurtoja.

Toinen vaihtoehto on se, että Venäjä onnistuu saamaan huomattavan läpimurron sodassa. Kolmas vaihtoehto on, että rintamat tasaantuvat ja Ukraina saa pieniä voittoja.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jatkunut yli neljän kuukauden ajan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?