Reuters: EU myöntymässä? Liikenne Liettuan läpi Kaliningradiin saattaa palautua normaaliksi

Venäjä on vaatinut Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitukset. Liettuan mukaan pakotelistalla olevien tuotteiden kuljetuskielto on EU:n päätös.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan.

30.6.2022 13:01

Kaupankäynti Liettuan kautta Venäjän Kaliningradin erillisalueelle voi palautua normaaliksi muutamassa päivässä, kertoo uutistoimisto Reuters. Kaksi asiaa tuntevaa lähdettä kertoo uutistoimistolle, että neuvottelut Kaliningradin sulkemisesta pois EU:n pakotelistalta lähestyvät kompromissia.

Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevan Kaliningradin vienti suljettiin kesäkuussa osana EU:n pakotteita Venäjää vastaan.

Venäjä on vaatinut Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitukset. Liettuan mukaan pakotelistalla olevien tuotteiden kuljetuskielto Liettuan läpi Kaliningradiin on EU:n päätös, ei Liettuan.

Reutersin lähteen mukaan Liettua pelkää, että Venäjä saattaisi käyttää sotilaallista voimaa kyntääkseen maakäytävän sen alueen läpi, jos kaupankäyntiä ei palauteta normaaliksi.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jättänyt kaliningradilaiset jumiin alueelle, josta on vaivalloista ja kallista poistua ja palata takaisin. Muusta Venäjästä erillään sijaitsevalla Kaliningradin alueella eristys lännestä näyttäytyy voimakkaana. Ihmiset ja tavarat pääsevät Kaliningradista muualle Venäjälle ainoastaan EU:n tai Itämeren kautta.

Suuri osa alueen elinkeinoelämästä on riippuvaista tuontiraaka-aineista, -varaosista ja muusta kalustosta. Alueelta löytyy eniten jalostavan teollisuuden yrityksiä. Esimerkiksi autoteollisuus ja laivanrakennus ovat merkittävässä roolissa.

Reutersin lähteen mukaan humanitaarisista syistä Kaliningradille voitaisiin myöntää pakotteista poikkeus. Lähteen mukaan Liettua suhtautuu suurella varauksella päätöksiin, jotka voidaan tulkita myönnytyksinä Moskovalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?