Ukrainalle suuri voitto: Venäjä vetäytyi Käärmesaarelta

Venäjä selitti vetäytymistä hyväntahdoneleeksi. Ukraina ylistää asevoimiensa toimia saaren palauttamiseksi.

Ukraina julkaisi torstaina kuvaa Käärmesaarelta, jossa näkyy taistelujen sytyttämiä tulipaloja.

30.6.2022 12:13

Ukraina on saamassa Venäjästä yhden sodan merkittävimpiin kuuluvan voiton, kun Venäjä on ilmoittanut vetäytyneensä Käärmesaarelta.

Aiemmin sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia, joissa saarelta nousi sankka savu Ukrainan iskujen jäljiltä. Ukrainan armeijan prikaatinkenraali Oleksii Hromov sanoi, että ukrainalaiset olisivat tuhoneet Venäjän kaluston saarella. On myös mahdollista, että venäläiset tuhosivat itse kalustoaan vetäytyessään.

Ukrainan armeija kertoi kohdistaneensa saarelle ohjus- ja tykistöiskuja, joiden jälkeen venäläisjoukot poistuivat kahdella aluksella.

– Zmiinyillä (saaren ukrainalainen nimi) palaa vielä ja kuuluu räjähdyksiä. Operaation lopputulosta tutkitaan vielä, asevoimien lausunnossa sanottiin.

Ukrainan presidentin avustaja Andriy Jermak julkaisi Twitterissä viestin, jossa hän juhlii Venäjän vetäytymistä.

– Kaboom! Ei venäläisiä joukkoja enää Käärmesaarella. Asevoimamme tekivät mahtavaa työtä.

Toistaiseksi saaren viime tuntien tapahtumista ei ole tarkkaa tietoa, mutta sosiaalisessa mediassa esitettyjen arvioiden mukaan Ukraina olisi onnistunut tuhoamaan saarella olleen venäläisen Pantsir-ilmatorjuntajärjestelmän osia ennen vetäytymistä.

Pari viikkoa sitten Ukraina onnistui puolestaan upottamaan venäläisen yhteysaluksen, jonka kyydissä oli Tor-ilmatorjuntajärjestelmän kalustoa.

Molemmat ovat venäläisiä lyhyen tai keskimatkan ilmatorjuntajärjestelmiä, joiden avulla Venäjä olisi voinut hallita merialuetta aina Romanian ja Ukrainan rannikolle asti.

Ukraina sanoo hyökänneensä kotimaisella tykistöllä

Ukrainan armeijan komentaja Valeri Zaluzhnyi on kertonut, että Käärmesaaren taisteluissa keskeistä osaa näytteli ukrainalainen tykistö. Zaluzhnyi kuitenkin kiitteli myös ulkomaisia kumppaneita avusta.

Ukrainan mukaan Käärmesaarta moukaroitiin kotimaista tekoa olevalla 2S22 Bohdana -telatykillä. Se on käytännössä kuorma-auton lavalle asennettu 155-millinen haupitsi.

Asiantuntijat suhtautuvat vielä varauksella Ukrainan väitteeseen.

Aseen kantamaksi on ilmoitettu 40 kilometriä, mutta siihen on saatavilla myös ammuksia, joilla kantama kasvaa noin 50 kilometriin. Silloin se yltäisi jo hyvin Käärmesaarelle Ukrainan rannikolta.

Aiemmin oli spekuloitu, että Ukraina voisi hyökätä Käärmesaarelle aseapuna saamillaan amerikkalaisilla Himars-raketinheittimillä, joiden kantama on jopa 80 kilometriä. Himarseja on tiettävästi toistaiseksi käytetty vain iskuissa Venäjän linjojen taakse Itä-Ukrainassa. Lisäksi Ukraina on saanut Ranskalta Caesar-telatykkejä, jotka yltävät myös jopa 50 kilometrin päähän.

Sosiaalisessa mediassa on levitetty videota, jossa näytetään kuinka Bohdanalla ammutaan. Videolla on myös Bayraktar-lennokilla kuvattua kuvaa iskuista Käärmesaarelle. Ukrainan mukaan lennokkia käytettiin kohdistamaan Bohdanan tulta.

Venäjän selitys: Emme estä kuljetuksia

Venäjän puolustusministeriön meriselityksessä ei mainita mitään siitä, että se on kokenut kovia tappiota saarella ja sen läheisyydessä viime aikoina.

RIA-uutistoimiston välittämässä lausunnossa Venäjä on selittänyt kyseessä olevan "hyväntahdonele".

Viime viikolla julkaistuissa Maxar-yhtiön satelliittikuvissa näkyi Ukrainan iskujen jälkiä Käärmesaarella. Venäjä on kokenut saarella kovia tappioita viime viikkoina.

Venäjä haluaa lausunnon mukaan näin osoittaa, että se ei ole esteenä YK:n hankkeelle järjestää Mustallemerelle humanitaarinen käytävä, jota pitkin kuljetetaan maataloustuotteita Ukrainasta.

Venäjän on syytetty pahentavan maailman ruokakriisiä, koska se estää Ukrainan viljakuljetukset niitä tarvitseviin maihin. Venäjän tuoreen lausunnon mukaan ruokakriisin ratkominen on jatkossa Ukrainan vastuulla.

Pelkkä Käärmesaarelta vetäytyminen ei kuitenkaan ratko kriisiä, sillä ukrainalaislaivojen tiellä ovat yhä rannikon miinat sekä Mustallamerellä liikkuvat venäläiset sota-alukset.

Käärmesaari Maxar-yhtiön satelliittikuvissa.

Ukrainassa on suhtauduttu Venäjän selitykseen ”hyväntahdoneleestä” kriittisesti ja sitä on pidetty propagandana. Esimerkiksi Mykolajivin alueen kuvernööri Vitaliy Kim julkaisi Telegramissa viestin, jossa hän sanoi odottavansa Venäjältä seuraavaksi hyväntahdonelettä sen joukkojen vetäytymisellä Hersonista.

Kenraalimajuri evp Pekka Toveri kommentoi Twitterissä torstain uutista Venäjän vetäytymisestä Käärmesaarelta.

– Maa ilman laivastoa jatkaa merellisiä voittojaan. Venäjän Mustanmeren laivasto on pakotettu perääntymään Käärmesaarelta. Selityksiä venäläisillä riittää, mutta kyseessä on selvästi suurista tappioista johtuva nöyryyttävä tappio.

Merkittävä voitto

Käärmesaaren haltuunotto on joka tapauksessa Ukrainalle merkittävä taistelutahtoa kohottava voitto.

Saari tuli kuuluisaksi sodan alussa, kun sen puolustajat haistattelivat venäläiselle sota-alukselle.

Ukrainan johto on ilmoittanut sodan päättyvän vasta kun koko maa on vapautettu, ja Käärmesaaren valtaus voidaan nähdä ensimmäisenä suurena saavutuksena tavoitteen toteuttamiseksi.

Ukrainan taktiikkana taistelussa Käärmesaaresta oli pyrkimys tuhota kaikki mitä Venäjä saarelle kuljetti.

Aiemmin oli arvioitu, että Venäjän oli erittäin vaikea puolustaa 20 hehtaarin kivistä saarta. Ukraina on saanut länneltä kalustoapuna ohjuksia ja tykistöä, joilla se olisi kyennyt tekemään Venäjän läsnäolon saarella entistä vaikeammaksi.

Lue lisää: Ukrainan sodan eeppisintä taistelua käydään nyt Käärmesaaresta – ja Ukraina veti juuri uuden ässän hihastaan

Juttu päivitetty tuoreilla tiedoilla kello 16.45.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?