Kommentti: Trump sukelsi uusiin syvyyksiin – mutta voi pulpahtaa peliin taas

Republikaaneilla on jäljellä likainen ase presidentti Joe Bidenia vastaan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Donald Trumpin kuva heijastettiin seinälle tutkinnassa, jossa hänen osuuttaan kongressitalon valtaukseen ja mellakkaan selvitetään.

30.6.2022 6:50

Puhuvat mitä puhuvat, parasta jos puhuvat. Vai mitä?

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ainakin on aina edustanut tätä kantaa.

Trumpin tappiosta on kohta kaksi vuotta, mutta silti hänestä riittää puhetta niin, että monet maailmalla ovat jo kyllästyneet koko mieheen. Eivät Yhdysvalloissa.

Tiistaina nähtiin jälleen yksi Trumpin maineen sukellus syvälle tai nousu sfääreihin. Riippuu mistä vinkkelistä katsoo.

Yhdysvaltain kongressirakennuksen valtausta tammikuussa 2020 tutkiva komitea kuuli Cassidy Huthchinsonia. Hän oli Trumpin kansliapäällikön Mark Meadowsin avustaja.

Hutchinsonin todistus on osin kiistanalainen, mutta hurja. Hutchinsonin mukaan Trump oli päättänyt etukäteen marssia kannattajiensa kanssa kongressitalolle. Marssin aloittaneeseen mielenosoitukseen hän ei olisi halunnut metallinpaljastamia, koska ei ollut huolissaan kannattajiensa aseistautumisesta.

Trumpin alaiset estivät kuitenkin presidentin aikeen. Hutchinsonin mukaan autonkuljettaja ei suostunut viemään Trumpia kongressitalolle. Tällöin presidentti yritti itse tarttua rattiin ja kun salaisen palvelun agentti esti tämän, koetti käydä tämän kraiveliin.

Tämä todistuksen osa on kiistanalainen, koska Hutchinson kertoi kuulopuheesta, jonka autonkuljettaja ja agentti aikovat NBC:n mukaan kiistää.

Muuten todistusta pidetään Trumpin kannalta niin vakavana, että New York Timesin haastattelemat lakiasiantuntijat puhuvat jo rikossyytteiden mahdollisuudesta.

Cassidy Hutchinsson antoi todistuksessaan hurjan kuvan presidentti Trumpin raivosta.

Huomionarvoista on, että Trump on yhä republikaanien todennäköisin presidenttiehdokas vuonna 2024. Ilman häntä monet veikkaisivat Floridan kuvernööriä Ron DeSantisia, jossa äärikonservatiivisuus yhdistyy paremmin itsensä hillitsevään persoonaan.

Republikaanien ongelma on, että Trump voisi joka tapauksessa asettautua itsenäiseksi ehdokkaaksi ja tuhota jokaisen muun republikaaniehdokkaan mahdollisuudet.

Jos Joe Biden ei asetu ehdolle toiselle kaudelle, varapresidentti Kamala Harris olisi itseoikeutettu ehdokas. Kaikki demokraatit eivät luota hänen mahdollisuuksiinsa.

Monien mielestä myös demokraatit tarvitsisivat uuden ehdokkaan, vaikka Joe Biden on jo antanut ymmärtää olevansa käytettävissä toiselle presidenttikaudelle.

Biden on nyt 79-vuotias. Hän palveli varapresidenttinä Barack Obamaa, joka valittiin presidentiksi 47-vuotiaana. Virka harmaannutti Obaman muutamassa vuodessa. Vastuun paino näkyy jo haurastuvassa Bidenissakin.

76-vuotias Trump ei hirveästi vastuuta kantanut mistään, eikä antanut viran vanhentaa.

Republikaani DeSantis on vasta 43-vuotias ja Bidenin varapresidentti Kamala Harris 57-vuotias. Heidän kamppailunsa olisi huomattavasti virkeämpi kuin Bidenin ja Trumpin uusinta. Tosin ei ehkä yhtä seurattu.

Kaikki demokraatit eivät myöskään luota heikkona kampanjoijana pidetyn Harrisin mahdollisuuksiin. On myös asia, jota ei sanota ääneen. Vuonna 2016 ennakkosuosikki Hillary Clinton hävisi Trumpille. Tähän saattoivat vaikuttaa patriarkaaliset asenteet, joiden julkilausumista ei pidetä suotavana.

Harris on nainen ja värillinen. Häntä uhkaavat seikat, joita äänestäjät eivät mielipidetutkimuksissa lausu. Eivät ainakaan demokraatit.

Vastuun paino näkyy jo iäkkäässä presidentti Joe Bidenissa.

Trumpin jälkeen Bidenia voi odottaa piina kongressissa. Jos valta siellä keikahtaa republikaaneille marraskuun välivaaleissa, nämä saattavat ottaa tähtäimeen hänen ongelmaisen poikansa Hunterin.

Liikemaailmassa Hunter Biden huseerasi mm. Ukrainassa. Trump yritti saada Hunterin bisneksistä vaaliasetta jo vuonna 2020, mutta epäonnistui.

Pidetään hyvin mahdollisena, että nyt Hunterista kaivettaisiin joku häneen isäänsä ulottuva syytös vaikka väkisin. Kun tutkinta saadaan kerran käyntiin, siihen voidaan sotkea vaikka mitä.

Se olisi Joe Bidenille hyvin tuskallinen inhimillisistä syistä. Hän menetti ensimmäisen vaimonsa Neilian ja tyttärensä Naomin auto-onnettomuudessa vuonna 1971. Hunterin vanhempi veli Beau kuoli aivokasvaimeen vuonna 2015. Bidenilla on ymmärrettävä halu suojella Hunteria ja tämän sisarpuolta Ashleyta.

Hunterin piinaaminen somen juorujen säestyksellä voisi pilata Joe Bidenin mahdollisuudet, jos hän päättää pyrkiä toiselle kaudelle.

Jos Biden pyrkii, demokraatit eivät voi häntä sivuun pistää.

Yhdysvaltain seuraavista presidentinvaaleista voi tulla vielä edellisiä oudommat. Pysykää kanavalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?