Joe Biden twiittasi Suomen, Ruotsin ja Turkin Nato-sovusta

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden onnittelee Nato-sovun syntymisestä. Huippukokous jatkuu keskiviikkona.

29.6. 3:56

Suomi, Ruotsi, Nato ja Turkki löysivät tiistaina sovinnon kiistassa, joka koski Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan, Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg neuvottelivat Naton huippukokouksen alla Madridissa yli 3,5 tuntia.

Tapaamisen päätteeksi Suomen, Ruotsin ja Turkin ulkoministerit allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan, joka Niinistön mukaan ”vahvistaa, että Turkki tukee tämän viikon Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.”

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden twiittaa aiheesta ja onnittelee sovun löytymisestä.

– Onnea Suomelle, Ruotsille ja Turkille kolmenvälisen asiakirjan allekirjoittamisesta. Merkittävä askel kohti Naton kutsua Suomelle ja Ruotsille, mikä tulee vahvistamaan liittoumaamme ja yhteistä turvallisuuttamme – ja hieno aloitus huippukokoukselle, Biden twiittasi.

Madridissa sotilasliitto Naton huippukokouksen suurina puheenaiheina ovat puolustuksen vahvistaminen sekä Ukrainan sota, joihin päästäneen tänään, kun Nato-maiden johtajat istuvat yhteisen pöydän ääreen.

Huippukokouksessa presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään iltapäivällä istuntoon, johon Suomi on kutsuttu jo kumppanimaana mukaan. Presidentillä on ohjelmassa myös useita kahdenvälisiä tapaamisia.

Niinistön odotetaan tapaavan Espanjan kuninkaan Felipe VI:n, Kroatian presidentin Zoran Milanovicin ja Kanadan pääministerin Justin Trudeaun. Lisäksi on suunniteltu Niinistön, Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin yhteinen tapaaminen.

Niinistö kuvasi eilen keskustelun lähteneen liikkeelle melko vaikeasta tilanteesta. Turkin jo aiemmin esiin nostamat huolet liittyivät muun muassa terrorismin torjuntaan ja asevientiin.

Sopu kuitenkin saavutettiin neuvotteluissa ja osapuolet allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan.

Allekirjoitetussa yhteisymmärrysasiakirjassa Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan.

Nato-polullaan Suomen ja Ruotsin odotetaan etenevän seuraavaksi liittymiskeskusteluihin. Presidentti Niinistö arvioi eilen, että etenemisen suhteen tullaan olemaan tänään viisaampia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?