Trump riehui autossaan ja kävi käsiksi henki­vartijaansa – Capitol-tutkinnan tähti­todistaja paljasti, mitä presidentti teki mellakan aikana

Trump viittasi kintaalla väkijoukon aikeille hirttää varapresidentti. Hän myös tiesi kannattajiensa aseista ja väkivaltaisista aikeista.

28.6. 23:01

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin Valkoisen talon sisäpiiriin kuulunut avustaja on kertonut uusia, ennenkuulumattomia tietoja Capitolin valtauksen aikaisista tapahtumista kongressin tutkintakomitealle.

Todistajanlausunnossaan Trumpin kansliapäällikön Mark Meadowsin avustaja Cassidy Hutchinson paljasti tiistaina muun muassa hurjia yksityiskohtia kohtalokkaan päivän tapahtumista.

Hutchinsonin mukaan Trump oli jo ennen tammikuun 6. päivää 2021 ilmoittanut alaisilleen, että hän aikoo marssia kannattajiensa kanssa kongressirakennukselle, jossa olisi samaan aikaan käynnissä Joe Bidenin vaalivoiton seremoniallinen vahvistaminen.

Cassidy Hutchinson toimi Trumpin ”oikean käden” eli kansliapäällikkö Mark Meadowsin alaisena ja pääsi näin lähelle myös presidenttiä.

Avustajat olivat Huchinsonin mukaan kauhistuneet ja yrittäneet suostutella Trumpia luopumaan ajatuksesta, koska presidentin pelättiin syyllistyvän vakavaan rikokseen. He ryhtyivät varautumaan siihen, että Trumpia pitää estää toteuttamasta päähänpistoaan.

Ennen valtauksen käynnistymistä Trump puhui Washingtoniin kokoontuneille kannattajilleen Valkoisen talon edustalla ja kehotti näitä marssimaan kongressille vastustamaan ”väärää” vaalitulosta. Hän lupasi myös seurata heitä.

Näin ei lopulta käynyt, vaan Trump vetäytyi Valkoiseen taloon.

Hutchinsonin mukaan ennen tätä tapahtui kuitenkin jotain hyvin poikkeuksellista.

Presidentti Donald Trump puhui toimittajille ennen nousua virka-autoonsa helmikuussa 2020.

Virka-autoonsa puheen jälkeen palannut Trump oli vaatinut autonkuljettajaansa tottelemaan.

– Presidentti sanoi jotain että ”minä olen piru vie presidentti, viekää minut Capitolille”, Hutchinson kertoi lausunnossaan.

Sitten Trump oli todistuksen mukaan yrittänyt tarttua auton rattiin. Kun häntä vartioiva salainen palvelu oli tullut väliin, presidentti oli tavoitellut käsillään henkivartijansa kurkkua.

Hutchinsonin mukaan hän ei itse todistanut tapausta vaan salaisen palvelun agentit kertoivat siitä hänelle jälkikäteen.

Hutchinson paljasti lausunnossaan myös lisätietoja selvästi kiihtyneessä tilassa olleesta presidentistä, joka seurasi Valkoisessa talossa, kuinka hänen kannattajansa tunkeutuivat kongressirakennukseen, keskeyttivät valitsijamiesäänten laskennan ja käynnistivät hyökkäyksen demokratiaa vastaan.

Kongressista oli kantautunut Valkoiseen taloon tietoja, että mielenosoittajien raivon kohteena oli erityisesti varapresidentti Mike Pence. Tämä oli kieltäytynyt Trumpin painostuksesta hylätä Bidenin valitsijamiesääniä, ja mielenosoittajat huusivat kongressissa iskulausetta ”Hirttäkää Mike Pence”.

Trumpia tieto ei Hutchinsonin mukaan hetkauttanut.

Hän todisti esimiehensä Meadowsin todenneen tapahtumien keskellä, että ”hän (Trump) ei halua tehdä mitään. Hänen mielestään Mike ansaitsee sen. Hänen mielestään he (mellakoitsijat) eivät tee mitään väärää”.

Trumpin vaalivalheista provosoituneet kannattajat valtasivat Yhdysvaltain kongressirakennuksen ja keskeyttivät Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Hutchinson kertoi todistaneensa myös muita Trumpin raivokohtauksia, kun tämä ei saanut tahtoaan läpi vaalituloksen kumoamisyrityksissä.

Trump oli muun muassa hakannut pöytää, paiskonut astioita ja roiskuttanut ketsuppia seinille, kun hänen erottamansa oikeusministeri Bill Barr oli todennut vaalien sujuneen rehellisesti.

Tiistain kuuleminen järjestettiin pikahälytyksellä ja se rakentui lähes yksinomaan Cassidy Hutchinsonin todistuksen ympärille. Hutchinson on yksi harvoista Trumpin sisäpiiriin kuuluneista, joka on suostunut yhteistyöhön komitean kanssa.

Demokraattipuolueen perustaman tutkintakomitean tehtävänä on selvittää Trumpin osallisuutta Capitolin valtauksen tapahtumiin. Maan oikeusministeriö saattaa aikanaan nostaa syytteet presidenttiä tai hänen lähipiiriinsä kuuluneita vastaan komitean suosituksesta.

Lue lisää: Capitolin valtauksen tutkinta: Ainakin kaksi republikaania yritti auttaa Trumpia muuttamaan vaalitulosta, Pencelle yritettiin tarjota ”vaihto­ehtoisia” valitsija­miehiä

Komitean mukaan Trump kutsui ensin kannattajansa Washingtoniin ja lietsoi heidät hyökkäykseen eikä tehnyt mitään hillitäkseen tilannetta.

Tiistain todistuksessa tuli ilmi myös muita mahdollisesti raskauttavia seikkoja.

Hutchinson todisti muun muassa Valkoisen talon keskusteluista 6. tammikuuta, kun Trump valmistautui puhumaan kannattajilleen.

Hutchinsonin mukaan Trump oli jo ennen puhetilaisuuttaan raivoissaan, koska kaikki mielenosoittajat eivät päässeet sisään alueelle metallinpaljastimien läpi. Tämän tiedettiin johtuvan siitä, että heillä oli hallussaan aseita, tiettävästi jopa tuliaseita.

Lue lisää: Näin rekkakuski Peter, 42, päätyi hakkaamaan poliisia tähtilipulla Trumpin puolesta – Capitolin valtauksen koko kammottava tarina

Hutchinsonin mukaan Trump vaati päästämään lisää ihmisiä tilaisuuteen, jotta alue olisi mahdollisimman täynnä. Näin ollen myös aseistautuneita henkilöitä olisi päässyt lähelle presidenttiä.

– En välitä vaikka heillä olisi aseita. Eivät he ole täällä vahingoittaakseen minua, Hutchinson kertoi Trumpin sanoneen.

Trump puhui kannattajilleen Valkoisen talon lähellä ennen kongressin valtauksen alkua.

Metallinpaljastimista ei kuitenkaan luovuttu.

Tutkintakomitean mukaan keskeistä oli se, että presidentti tiesi joidenkin kannattajiensa aseista, mutta kehotti silti puheessaan heitä marssimaan Capitolille.

Todistuksen mukaan Trump ja hänen avustajansa Valkoisessa talossa olivat saaneet ennen tapahtumia useita raportteja, joissa varoitettiin väkivallan mahdollisuudesta. Tästä oli käyty keskusteluja, mutta tilanteen rauhoittamiseksi ei tehty mitään.

Hutchinson kertoi kuulleensa sisäisiä keskusteluja, joista kävi ilmi, että Valkoinen talo tiesi väkivaltaisten ääriryhmien kuten Proud Boysien ja Oath Keepersien osallistuvan mielenosoituksiin.

Syyttävä sormi tiistain kuulemistilaisuudessa osoitti etenkin kansliapäällikkö Mark Meadowsiin, joka oli sanonut etukäteen Hutchinsonille:

– 6. tammikuuta voi tapahtua jotain todella, todella pahaa.

Meadows on kieltäytynyt yhteistyöstä tutkintakomitean kanssa.

Lisäys 29.6. kello 9.00: Välikohtauksesta virka-autossa kertoivat salaisen palvelun agentit Hutchinsonille jälkikäteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?