Dokumentti paljastaa: Tällainen oli Putinin ja Macronin kiivas puhelu neljä päivää ennen sotaa

Ranskalaisen dokumentin tekijät saivat ennennäkemättömän laajan pääsyn presidentti Emmanuel Macronin ja tämän avustajien luo.

Ranskan ja Venäjän presidentin puhelinkeskustelusta kuullaan otteita tuoreessa dokumentissa.

27.6. 23:48

Neljä päivää ennen sodan aloittamista Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui puhelimessa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Otteita presidenttien puhelinkeskustelusta esitetään ranskalaisessa dokumentissa Presidentti, Eurooppa ja sota, jonka ensi-ilta on torstaina, The Telegraph uutisoi.

Dokumentin tekijät saivat poikkeuksellisen pääsyn Macronin ja hänen neuvonantajiensa luo sekä PC Jupiteriin, joka on ydinbunkkeri ja kriisikomentokeskus Élysée-palatsin alla. Aiemmin toimittajia ei ole päästetty tiloihin kuvaamaan valtion päämiestä.

Puhelussa presidentit sinuttelevat toisiaan. Le Figaro on julkaissut koko keskustelun. Puhelun sävy on varsin jännitteinen ja etenkin Putinin kuvaillaan olevan ärtynyt.

Macron pyytää Putinia kuvailemaan tilannetta ja kertomaan suoraan, mitkä hänen aikeensa ovat.

– Mitä voin sanoa? Näet itse, mitä tapahtuu, Putin sanoo ja syyttää Ukrainaa Minskin sopimusten rikkomisesta.

Niin sanottu Minskin toinen sopimus tehtiin vuonna 2015 Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi. Sopimusta ei koskaan pantu kokonaan käytäntöön ja Ukraina ja Venäjä tulkitsivat sopimuksen toteuttamisjärjestystä eri tavoin.

Presidentti Emmanuel Macron tapasi presidentti Vladimir Putinin Moskovassa 7. helmikuuta.

Putin myös syytti Ukrainaa yrityksistä hankkia ydinase ja, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi valehtelisi Macronille. Tämän jälkeen Putin sanoi, että separatistien ehdotukset Itä-Ukrainassa pitäisi huomioida.

– Me emme välitä separatistien ehdotuksista, Macron löi takaisin.

– En tiedä, onko sinun lainopillinen neuvonantajasi opiskellut lakia? Mitä minuun tulee, yritän vain katsoa tekstejä ja soveltaa niitä, Macron sanoi.

– En tiedä mikä lainopillinen neuvonantaja sanoisi, että suvereenissa valtiossa separatistit ehdottavat lainsäädännöllisiä tekstejä eivätkä demokraattisesti valitut viranomaiset.

Putin väitti, ettei Ukrainan hallitus ollut demokraattisesti valittu. Jännitteistä huolimatta Macron yritti toimia sovittelijana ja sanoi kehottavansa Zelenskyiä ”rauhoittamaan kaikkia” ei pelkästään Ukrainan asevoimissa vaan myös sosiaalisessa mediassa. Macron vetosi Putiniin, ettei tämä antautuisi provokaatioille ja ehdotti huippukokousta Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin kanssa.

Putin kiitteli Macronia puhelusta ja kuvaili ”suureksi kunniaksi” saada puhua eurooppalaisten ja Yhdysvaltojen johtajien kanssa, koska osapuolten välillä oli luottamusta. Putin sanoi, että tapaaminen olisi suunniteltava etukäteen, mutta ”periaatteessa” hän oli valmis sellaiseen.

– Ollakseni rehellinen, halusin pelata jääkiekkoa. Puhun kanssasi urheiluhallissa ennen kuin aloitan urheilun. Mutta puhun ensin neuvonantajieni kanssa, Putin sanoi.

Macron ja Putin pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden 7. helmikuuta. Seuraavana päivänä Macron sanoi, että sekä Venäjä että Ukraina sitoutuivat kunnioittamaan Minskin sopimusta ja mahdollisuus neuvottelujen edistymiseen oli olemassa.

Kreml tiedotti puhelun jälkeen, että puhelussa oli ilmaistu huoli tilanteen heikkenemisestä Donbasin kontaktilinjalla. Kreml syytti tilanteesta ukrainalaisia ja kritisoi tiedotteessa muutenkin Ukrainaa.

– Ottaen huomioon nykytilanteen, presidentit pitivät tarkoituksenmukaisena lisätä pyrkimyksiä löytää diplomaattinen ratkaisu Normandia-ryhmän maiden ulkoministerien ja poliittisten neuvonantajien kanssa. Näiden tapaamisten tarkoituksena on auttaa palauttaa tulitauko ja varmistaa Donbasin konfliktin rauhoittaminen, Kreml tiedotti.

Normandia-ryhmään kuuluivat Venäjä, Ukraina, Saksa ja Ranska.

Ranskan presidentin kanslia tiedotti puhelusta myöhemmin samana päivänä. France24 uutisoi tuolloin, että puhelinkeskustelu kesti 105 minuuttia.

Tiedotteessa muun muassa sanottiin, että presidentit olivat yhtä mieltä siitä, että oli tähdättävä diplomaattiseen ratkaisuun kriisin selvittämiseksi.

24. helmikuuta varhain aamulla paikallista aikaa Venäjä aloitti sodan Ukrainassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?