Ukraina: Venäjä teki ohjus­iskun ostos­keskukseen, jossa oli yli tuhat siviiliä – kuvat ja videot näyttävät täys­tuhon

Ostoskeskus on tuhoutunut lähes kokonaan ohjusiskussa ja sitä seuranneessa palossa. Uhriluvun pelätään nousevan.

27.6. 20:01

Venäjä on tehnyt ohjusiskun ostoskeskukseen ukrainalaisessa Krementshukin kaupungissa. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan rakennuksessa oli yli tuhat ihmistä.

Toistaiseksi 13:n ihmisen on vahvistettu kuolleen, mutta uhriluvun uskotaan nousevan. Lisäksi ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet, että ainakin 50 ihmistä on loukkaantunut ja useat heistä vakavasti.

Ostoskeskus oli ohjusiskun jälkeen ilmiliekeissä.

Ostoskeskus syttyi iskun jälkeen tuleen. Paikan päältä otetuissa videoissa ja kuvissa näkyy, kuinka paksu musta savu nousee liekkien keskeltä taivaalle. Lähes täysin vaurioituneen rakennuksen edustalla näkyy palomiehiä, jotka yrittävät sammuttaa tulipaloa.

Zelenskyin mukaan ostoskeskuksella "ei ole strategista arvoa" venäläisjoukoille.

– Avuttomana Venäjä jatkaa iskuja tavallisia ihmisiä vastaan. On turhaa odottaa sen olevan kohtuullinen tai inhimillinen, Zelenskyi sanoi Telegram-viestissään.

Ostoskeskus tuhoutui ohjusiskussa ja sitä seuranneessa palossa lähes kokonaan. Vain rauniot ovat jäljellä.

Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podolyak on julkaissut myös videota Twitterissä paikan päältä.

– Venäjä tarkoituksella iski ostoskeskukseen, jossa oli yli tuhat siviiliä sisällä. Keskellä päivää. Vain, koska se haluaa tappaa. Täyttää kaiken ukrainalaisella verellä, Podolyak kirjoitti ja syytti Venäjää ”terroristivaltioksi”.

Krementshuk sijaitsee Pultavan alueella Dnepr-joen varrella. Se on tunnettu öljynjalostamostaan, joka tosin sijaitsee kaukana ostoskeskuksesta.

Pultavan alueellinen johtaja Dmytro Lunin on kutsunut ohjusiskua ”jälleen uudeksi venäläiseksi sotarikokseksi”.

– Ohjusisku Krementshukissa ostoskeskukseen, jossa oli ihmisiä sisällä, on jälleen uusi venäläinen sotarikos. Rikos ihmisyyttä vastaan. Tämä on avoin ja kyyninen terroriteko siviiliväestöä vastaan, Lunin sanoi.

Pelastustyöntekijöitä sammuttamassa tulipaloa.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Venäjä iskee 24. helmikuuta alkaneen sodan aikana Krementshukiin. Aiemmin ohjusiskut ovat kohdistuneet öljynjalostamoon ja muuhun infrastruktuuriin. Lunin sanoi, että öljynjalostamo oli tuhoutunut täysin Venäjän iskun jälkeen.

Ennen sotaa Krementshukissa oli noin 217 000 asukasta. Se on yksi Ukrainan suurimpia teollisuuskaupunkeja, BBC kertoo.

Juttua päivitetty kello 23.34 tuoreilla tiedoilla iskussa kuolleista ja loukkaantuneista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?