Suora lähetys: Britannian parlamentti käsittelee laki­esitystä, joka muuttaisi yksi­puolisesti Pohjois-Irlannin brexit-sopimusta

EU:n mukaan sopimuksesta ei voi yksipuolisesti päättää poiketa.

27.6. 14:16 | Päivitetty 27.6. 17:17

Britannian parlamentissa käsitellään tänään lakiesitystä, jossa ehdotetaan Pohjois-Irlannin brexit-kauppasopimuksen yksipuolista muutosta.

Britannian hallituksen kaksi viikkoa sitten julkaisema lakiesitys on saanut paljon kansainvälistä kritiikkiä. EU on ilmoittanut, ettei pöytäkirjan sisällöstä voi yksipuolisesti päättää poiketa.

Sopimus tehtiin EU:n kanssa vuonna 2020. EU on vastustanut muutosta ja linjannut, että sopimuksen peruuttaminen rikkoo kansainvälistä oikeutta.

Lakiesityksessä ehdotetaan, että brittikauppiaille luotaisiin ”vihreä väylä” tavaran lähettämiseksi Pohjois-Irlantiin. Brittikauppiaiden ei näin tarvitsisi tehdä EU:lle tulli-ilmoitusta. Jos tuotteet ovat matkalla EU:n alueelle, ne tulisi kuljettaa ”punaista väylää pitkin”.

Lakiesityksessä ehdotetaan myös ”tarpeettomien” paperitöiden poistamista tavaratarkastuksista ja luvataan Pohjois-Irlannin yrityksille samat verohelpotukset kuin muualla Britanniassa.

Britannian ulkoministeri Liz Truss on kutsunut lakiehdotusta ”kohtuulliseksi, käytännön ratkaisuksi Pohjois-Irlannin ongelmiin”.

Pohjois-Irlannin asema oli yksi vaikeimmista kysymyksistä koko brexit-neuvotteluissa, joten Britannian aikoma yksipuolinen irtiotto on tyrmistyttänyt sekä naapurimaa Irlantia että muita EU-maita.

Kiistanalaisen lakiehdotuksen on tämänpäiväisen käsittelyn jälkeen läpäistävä vielä useita esteitä sekä Britannian parlamentin alahuoneessa että ylähuoneessa, ennen kuin siitä voisi tulla laki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?