Naton Stoltenbergin ja Ruotsin pääministerin pitivät tiedotus­tilaisuuden

Ilta-Sanomat seuraa Madridissa järjestettävää Nato-huippukokousta.

27.6. 12:48 | Päivitetty 27.6. 20:35

Jens Stoltenberg piti tiedotustilaisuuden Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti aiemmin tänään Nato-huippukokoukseen liittyvän tiedotustilaisuuden.

Tekstimuotoisen seurannan tilaisuudesta voit lukea jälkikäteen alta. Tilaisuudessa Stoltenberg muun muassa vakuutti, että Nato pyrkii edistämään Suomen ja Ruotsin ”historiallista” liittymistä Natoon.

Stoltenbergin mukaan huippukokous ei ole aikaraja Suomen ja Ruotsin liittymiselle sotilasliittoon, vaikka tilaisuus onkin hyvä tilaisuus keskustella eri maiden kesken.

Nato-huippukokous järjestetään Espanjan Madridissa tällä viikolla 29.–30. kesäkuuta. Suomesta kokoukseen lähtevän valtuuskunnan puheenjohtajana toimii presidentti Sauli Niinistö.

Kokouksessa hyväksytään Naton uusi strateginen konsepti. Sen lisäksi siellä on tarkoitus päättää muun muassa Itä-Euroopan puolustuksen vahvistamisesta Venäjän aloittaman sodan seurauksena.

Tiedotustilaisuudessa Stoltenberg kertoi, että erityisesti Naton itäisten jäsenmaiden taistelujoukkoja tullaan vahvistamaan. Myös liiton valmiusjoukkoja kasvatetaan. Nopean toiminnan joukko-osastojen määrää kasvatetaan 300 000:een.

Myös muuta varustautumista lisätään, jotta Nato pystyisi jatkossa toimia aiempaa paremmin kriiseissä ja konfliktitilanteissa.

Budjettia on tarkoitus kasvattaa entisestään turvallisuuden takaamiseksi. Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessa, että jäsenvaltiot ovat sijoittaneet tämän vuoden loppuun mennessä yhteensä 350 miljardia euroa enemmän kuin mitä puolustusmenoista sovittiin vuonna 2014.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?