Kommentti: Putinin ystävät vähissä – reissu­mies Bidenilla heitä riittää

Joe Biden hakee tukea Venäjän eristämiseen kautta maailman, mutta kotona odottaa aikapommi, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Yhdysvaltain ja Venäjän uudessa kilpailussa vaikutusvallasta Bidenilla menee paremmin kuin Putinilla.

27.6. 19:31

Kiinnostaisiko illallinen Emomalii Rahmonin seurassa? Pikku konferenssi Serdar Berdimuhamedowin vieraana? Joko Widodon visiitti? No Aljaksandr Lukashenkasta olette varmasti sentään kuulleet.

Siinä miehiä, joiden kanssa Vladimir Putin syventää tuttavuutta. Venäjän presidentti aikoo ensimmäiselle ulkomaanmatkalle sen jälkeen, kun komensi armeijansa hyökkäämään Ukrainaan.

Kohteena ovat Reutersin mukaan presidentti Rahmonin Tadzhikistan ja presidentti Berdimuhamedowin Turkmenistanin. Jälkimmäiseen saapuu Kaspiameren maiden johtajia myös mm. Iranista ja Kazakstanista.

Indonesian presidentti Joko Widodo tulee Moskovaan. Nimi voi olla outo, mutta mies ihan merkittävä. Väkirikas Indonesia ei ole heittopussi. Se on parhaillaan G20 -maiden puheenjohtaja. Widodo yrittää vedota rauhan puolesta.

Aljaksandr Lukashenkasta Moskovan isännän mahdollinen vierailu Valko-Venäjällä on varmaan ihan kiva, vaikka vähän jännittääkin, mitä tämä nyt vaatii. Ihanko sotaan pitäisi lähteä?

Harvempi nykypäivänä haluaa tavata Lukashenkaa, joten eiköhän Putin ole tervetullut.

Putinin tapaamiset kertovat lähinnä siitä kuinka eristyksissä hän virheensä, Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen on. Muutenkin kuin omasta tahdostaan.

Aljaksandr Lukashenkalla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä, jos Putin päättää pistäytyä kyläilemässä.

Tuntuisiko hohdokkaammalta filosofoida Emmanuel Macronin seurassa, ottaa selfie Justin Trudeaun kanssa ja vitsailla Boris Johnsonille?

Muun muassa he kuuluvat Joe Bidenin kuluvalla viikolla G7:n ja Naton huippukokouksessa tapaamiin ihmisiin. Muiden maailman mahtavimpien johtajien joukossa. Bidenin on tarkoitus matkustaa lähiviikkoina myös Saudi-Arabiaan ja Israeliin.

Kaikella on silti yhteys Putiniin. G7-maita pitää rohkaista eristämään Venäjää taloudellisesti ja Nato-maita tukemaan Ukrainaa sotilaallisesti. Saudi-Arabiaa tarvitaan sodan laukaiseman energian hintakriisin selvittelyssä. Israel pyrkii istumaan aidanharjalla Venäjän ja Ukrainan sodassa. Se pitäisi saada riuhtaistua kunnolla Ukrainan puolelle.

Bidenilla on tehtävää. Maailma on monimutkaisempi kuin vaikkapa Ronald Reaganin ja Bill Clintonin päivinä. Yhdysvaltain presidenttikään ei voi määräillä liittolaisiaan. Pitää miellyttää saadakseen haluamansa.

Joe Biden ja muut G7-johtajat kuuntelevat Ukrainan Volodymyr Zelenskyita. Bidenin keskustelukumppanit ovat eri sarjasta kuin Putinin.

Biden reissaa, kotimaassa tulivuori odottaa puhkeamistaan.

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti, että osavaltiot voivat kieltää ja rajoittaa aborttioikeutta. Asian suuruus ei valkene kaikille Ukrainan sodan seuraamiseen keskittyneessä Euroopassa.

Yhdysvalloissa kuumapäisimmät ennustelevat jo uutta sisällissotaa. Asiasta panikointi tosin on ollut muotia jo muutaman vuoden.

Aborttioikeus on keskeinen asia Yhdysvaltoja vuosikymmeniä repineessä kulttuurisodassa. Marraskuun tärkeissä välivaaleissa korkeimman oikeuden päätös antaa virtaa rintamalinjan kummallekin puolelle.

Yhdysvaltain teoreettinen kulttuurisota ei ole irrallaan konkreettisesta sodasta, jota Euroopassa käydään. Mitä riitaisempi länsi yleensä ja Yhdysvallat erikseen, sitä parempi Vladimir Putinille. Kulttuurisodan kiihdytti uusille lukemille presidentti Donald Trump. Hänen valintaansa Putinin väitettiin tukeneen. Tuen merkityksestä on toki erilaisia arvioita.

Kongressissa Putinin sotaretki on yhdistänyt republikaani- ja demokraattipoliitikkoja kuin kylmän sodan aikana. Yhteinen asia Euroopassa voi kärsiä, jos he keskittyvät seuraavat kuukaudet jälleen kamppailuun Amerikan kulttuurista.

Nykyään kaikki niin liittyy kaikkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?